Π. Τσακλόγλου στο MR: Όλες οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

Π. Τσακλόγλου στο MR: Όλες οι αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις

Κεφαλαιοποιητικό σύστημα για αυξημένες επικουρικές - Πώς θα δουλέψει η επικουρική ασφάλιση από το 2022

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας έχουν σχεδιάσει τη ριζική παρέμβαση στο σύστημα της επικουρικής ασφάλισης ενώ το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται στη Βουλή το πρώτο τρίμηνο του 2021. Βάσει του νέου συστήματος οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. 

Το νέο σύστημα ασφάλισης όπως επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου στο Money Review μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες επικουρικές συντάξεις. 

Οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Εργασίας, το νέο σύστημα ασφάλισης θα είναι υποχρεωτικό για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2022 ενώ σε καμία περίπτωση δεν θα επηρεάσει τους νυν συνταξιούχους ή ασφαλισμένους. Για κάθε εργαζόμενο θα δημιουργείται μια ατομική μερίδα στην οποία θα κατατίθενται οι εισφορές του. Στη συνέχεια οι εισφορές θα επενδύονται από δημόσιο φορέα που θα συσταθεί. Οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πως θα επενδυθούν οι εισφορές τους ανάλογα και με τον κίνδυνο που θα αναλαμβάνουν. Θα υπάρχουν τρία υπο-ταμεία από τα οποία θα μπορεί να επιλέξει ο εργαζόμενος. Το «συντηρητικό», το «ισσοροπημένο» και το «επιθετικό». Θα υπάρχει βέβαια και η επιλογή συνδυασμού των υπό-ταμείων.

Το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλαίου των εισφορών του κάθε εργαζόμενου θα επενδύεται τόσο σε ελληνικούς τίτλους όσο και σε τίτλους του εξωτερικού ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά κίνδυνου ενώ ένα μικρό μέρος του κεφαλαίου θα διατηρείται ως διαθέσιμα. Θα υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας ώστε κάτω από προϋποθέσεις στο τέλος του εργασιακού βίου του κάθε εργαζόμενου, η καταβαλλόμενη σύνταξη να μην υπολείπεται της αξίας των εισφορών που έχουν καταβληθεί. Το κόστος της μετάβασης από το ισχύον σύστημα στο νέο θα αποτυπωθεί με ακρίβεια στην αναλογιστική μελέτη ενώ ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου ,εκτιμά πως η ανάπτυξη θα αποτελέσει και την κινητήριο δύναμη του νέου συστήματος.

Αθανασία Ακρίβου
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας στο MoneyReview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή