Προβλήματα στην αποζημίωση ιδιοκτητών για Νοέμβριο, Δεκέμβριο

Προβλήματα στην αποζημίωση ιδιοκτητών για Νοέμβριο, Δεκέμβριο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλαλούμ» έχει δημιουργηθεί με τις εκκαθαρίσεις και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, μετά τη διατήρηση του μέτρου της υποχρεωτικής μείωσης ενοικίου κατά 40% τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η διαδικασία για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων προς τους ιδιοκτήτες εμφανίζει σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα σχεδόν το 50% αυτών να μην έχει αποζημιωθεί ούτε για τις περικοπές ενοικίου από την πρώτη περίοδο των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) επισημαίνει ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου Ιανουαρίου και μετά, με τρόπο τέτοιο, ώστε ο έλεγχος ως προς αν ο ενοικιαστής δικαιούται ή όχι τη μείωση του ενοικίου τον συγκεκριμένο μήνα να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ και ΚΑΔ της δραστηριότητάς του, τη στιγμή υποβολής της δήλωσης COVID, όπως και η άμεση εκκαθάριση της δήλωσης και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη, χωρίς να αναμένουμε τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

«Δεν νοείται να εισπράττουν οι ιδιοκτήτες (αν εισπράττουν) μειωμένα ενοίκια με την προσδοκία της μερικής έστω αποζημίωσης από το κράτος και να ανακαλύπτουν έπειτα από έξι μήνες ότι ο ενοικιαστής δεν ήταν δικαιούχος της μείωσης! Η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής θα έχει ως αποτέλεσμα οι επιστροφές για τα ενοίκια Ιανουαρίου να γίνουν άμεσα, και όχι περί το Πάσχα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΜΙΔΑ. Η ομοσπονδία ζητεί επίσης να καταβληθούν εντός του Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου – Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές. Επίσης, αιτείται να ισχύσει αυτονόητα και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών (με λανθασμένες δηλώσεις COVID) κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών τους που προβλέπεται για τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, καθώς η τελευταία εμπρόθεσμη δόση ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα του 2019 καταβάλλεται τον Φεβρουάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή