Παραμένουν οι κινεζικοί κολοσσοί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Παραμένουν οι κινεζικοί κολοσσοί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

Το NYSE αναθεώρησε την απόφασή του για διαγραφή των μετοχών τους

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο ημέρες προτού αρχίσει τη δια-γραφή κινεζικών κολοσσών από τους δείκτες του, το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) αναθεωρεί την απόφασή του, που θα καλλιεργούσε εκρηκτικό κλίμα στις ήδη προ πολλού τεταμένες σχέσεις του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον.

Πρόκειται για απόφαση που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ στο πλαίσιο του εμπορικού και προπαντός τεχνολογικού πολέμου με την Κίνα. Αφορούσε κινεζικούς κολοσσούς όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών China Telecom, China Unicom και China Mobile, των οποίων οι μετοχές σημείωσαν χθες άλμα της τάξης του 7,5% και του 8%, μόλις διέρρευσε ότι δεν πρόκειται να διαγραφούν από το NYSE.

Αν το εν λόγω χρηματιστήριο υλοποιούσε την αρχική απόφαση, θα είχε συμμορφωθεί με την απόφαση Τραμπ να απαγορεύσει σε Αμερικανούς επενδυτές την τοποθέτησή τους σε επιχειρήσεις ύποπτες για δεσμούς με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. Στη σχετική ανακοίνωσή του, το NYSE τονίζει πως δεν προτίθεται πλέον να προχωρήσει στις εν λόγω διαγραφές «υπό το φως νέων διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές».

Δεν παραθέτει, όμως, άλλη εξήγηση και βέβαια αυτή η εξήγηση δεν είναι επαρκής. Σύμφωνα, όμως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, χρηματιστές και παράγοντες των χρηματιστηρίων αποδίδουν την αιφνίδια στροφή στις εντεινόμενες προσδοκίες της αγοράς πως ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υιοθετήσει ηπιότερη και πιο διαλεκτική στάση  προς τους κινεζικούς ομίλους που έχουν διεισδύσει στις αμερικανικές χρηματαγορές. 

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Αντι Μέιναρντ, χρηματιστής της China Renaissance στο Χονγκ Κονγκ, τόνισε πως «είναι οι τελευταίες ημέρες της κυβέρνησης Τραμπ και ο Μπάιντεν έχει μείνει απίστευτα σιωπηλός επί του θέματος γι’ αυτό και δεν εκπλήσσει το συμβάν». Προσθέτει, άλλωστε, πως η ταχύτητα με την οποία επρόκειτο να προχωρήσουν οι διαγραφές είχε ήδη αρχίσει να απασχολεί τους  Αμερικανούς επενδυτές που έχουν μεγάλη έκθεση στους τρεις κινεζικούς ομίλους τηλεπικοινωνιών και θα δυσκολεύονταν να αποδεσμευθούν εγκαίρως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, οι τρεις όμιλοι «προσφέρουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες για αγορές μετοχών».

Εξάλλου, ο Τζέφρεϊ Χάλεϊ, αναλυτής αγορών στην Oanda, δήλωσε στο BBC ότι κατά τη γνώμη του η διοίκηση του NYSE «δεν ήθελε ποτέ να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών αυτών των εταιρειών». Οπως εξηγεί, η απόφαση που ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ήταν στη βάση των εντολών που είχε από την κυβέρνηση Τραμπ, αλλά «φαίνεται πως ερμηνεύουν αλλιώς τα πράγματα τώρα, γι’ αυτό και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έσπευσε να αλλάξει πορεία».

Προσθέτει, άλλωστε, πως «οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης Τραμπ δείχνουν πως η κυβέρνηση “πεθαίνει” και η Κίνα μάλλον περιμένει με πολλή ικανοποίηση να αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν και να διασαφηνίσει την πορεία που θα πάρουν οι διμερείς σχέσεις υπό τη διακυβέρνησή του».

Καθώς δεν απομένουν παρά λίγες ημέρες μέχρις ότου αναλάβει καθήκοντα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, οι προσδοκίες είναι πολλές για μια αλλαγή πολιτικής της υπερδύναμης σε πολλά μέτωπα. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, όμως, και μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αλλάξει επί της ουσίας η πολιτική της Ουάσιγκτον προς το Πεκίνο.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις κινεζικούς κολοσσούς των τηλεπικοινωνιών, αντλούν το σύνολο των εσόδων τους από τις πωλήσεις τους στην Κίνα και δεν έχουν σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ. Οπως και πολλές άλλες κινεζικές εταιρείες είναι εισηγμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια καθώς και στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Υπάρχουν, άλλωστε, πάνω από 200 κινεζικές επιχειρήσεις εισηγμένες στην αμερικανική αγορά, με συνολική κεφαλαιοποίηση ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων.

Επανειλημμένως, πάντως, η αρχική δημόσια εγγραφή κινεζικών εταιρειών στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχει εμπλακεί με τις διπλωματικές και εμπορικές εντάσεις ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Η απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει αρκεστεί στο να απαιτήσει τη διαγραφή κινεζικών ομίλων από το NYSE.
Εχει κατά καιρούς στοχοποιήσει κινεζικές εταιρείες όπως η δημοφιλής στους νέους Αμερικανούς εφαρμογή κινητών TikToκ, ο κολοσσός του εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών και κινητών τηλεφώνων Huawei και η τεχνολογική Tencent. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο Ντόναλντ Τραμπ επικαλέστηκε λόγους εθνικής ασφάλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή