Προοπτική νέων μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ

Προοπτική νέων μέτρων στήριξης στις ΗΠΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει τον έλεγχο και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, μετά τη νίκη στις επαναληπτικές εκλογές  που πραγματοποιήθηκαν στην πολιτεία της Τζόρτζια για δύο θέσεις στη Γερουσία.

Το κόμμα του νεοεκλεγέντος προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας στις 20 Ιανουαρίου, διατήρησε τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τζόρτζια διαμορφώνει ισορροπία 50-50 εδρών στη Γερουσία. Αυτό σημαίνει ότι η καθοριστική ψήφος για την έγκριση ή όχι των νομοθετημάτων, η οποία δίνεται από αυτόν ή αυτήν που προεδρεύει στη Γερουσία, θα βρίσκεται στα χέρια της Δημοκρατικής αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κάμαλα Χάρις (αν και συνήθως απαιτείται πλειοψηφία 60 ψήφων για την έγκριση των νομοσχεδίων από τη Γερουσία, η λεγόμενη νομοθετική διαδικασία «reconciliation» επιτρέπει σε συγκεκριμένο αριθμό νομοθετημάτων που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό ή το όριο δημόσιου χρέους να εγκρίνονται με απλή πλειοψηφία).

Ο έλεγχος και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου διευκολύνει τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του (μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2022 για το 1/3 της Γερουσίας και τις συνολικά 425 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων), να προχωρήσει στη εφαρμογή του προγράμματός του.

Οπως ο ίδιος έχει ανακοινώσει, οι προτεραιότητές του περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης για την άμβλυνση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (πλέον των μέτρων συνολικού ύψους περίπου $900 δισ. που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο), ανάκτηση της ηγετικής θέσης των ΗΠΑ στην προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής αλλαγής, μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής και επανένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η προοπτική περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής στήριξης επηρέασε αρνητικά τις αγορές ομολόγων μεγάλης διάρκειας των ΗΠΑ, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να παραμένει σε ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες και να καταγράφει την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των στοιχείων απασχόλησης, νέο υψηλό 10 μηνών 1,10%. Στις αγορές συναλλάγματος, οι ανησυχίες για υψηλότερα ελλείμματα στις ΗΠΑ άσκησαν νέες πιέσεις στο δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να ανέρχεται κοντά στο 1,2350 την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2018, πριν υποχωρήσει σταδιακά στην περιοχή του 1,2250 την Παρασκευή, καθώς το αμερικανικό νόμισμα βρήκε στήριξη στις υψηλότερες αποδόσεις των μακροχρόνιων κυβερνητικών τίτλων. Παρά τη μικρή υποχώρηση, η ισοτιμία παρέμεινε 0,3% υψηλότερα σε εβδομαδιαία βάση ύστερα από συνολικά κέρδη περίπου 9,0% το 2020.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή