Χάθηκαν 170 δισ. στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Χάθηκαν 170 δισ. στην αγορά κρυπτονομισμάτων

1' 52" χρόνος ανάγνωσης

Περίπου 170 δισ. δολάρια διεγράφησαν, χθες, από τη συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων εξαιτίας της θεαματικής πτώσης που σημειώνουν τις τελευταίες δύο ημέρες. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, η μεγάλη πτώση υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην αδιαφανή αυτή επένδυση που στη διάρκεια του 2020 προκάλεσε  για μία ακόμη φορά ενθουσιασμό σε μερίδα επενδυτών.

Προκύπτει, έτσι, πως τα κρυπτονομίσματα ακολουθούν πάλι το σύνηθες μοτίβο των μεγάλων διακυμάνσεων, με το bitcoin να χάνει το 21% της αξίας του μέσα σε δύο ημέρες, Κυριακή και Δευτέρα. Μετά την ιλιγγιώδη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων περίπου, που το είχε οδηγήσει σε επίπεδα γύρω στις 42.000 δολάρια, τις τελευταίες δύο ημέρες το σημαντικότερο από τα κρυπτονομίσματα υποχώρησε και πάλι στις 32.389 δολάρια. Μαζί του διολίσθησαν και τα άλλα ψηφιακά κρυπτονομίσματα όπως το Ether  που χθες υποχώρησε κατά 15% στα 1.126 δολάρια.

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τη μεγάλη διακύμανση, το CNBC την αποδίδει σε ρευστοποιήσεις από πλευράς επενδυτών που έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα κέρδη τους. Ακόμη και μετά την υποχώρηση των τελευταίων δύο ημερών, το bitcoin έχει τους τελευταίους 12 μήνες σημειώσει άνοδο κατά 340%. Η διαστημική αυτή εκτόξευσή του έχει αποδοθεί από ορισμένους αναλυτές της αγοράς στην απόφαση μεγάλων θεσμικών επενδυτών να τοποθετηθούν στη νέα αυτή επένδυση, αν και μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν διακινδυνεύσει μόνον μικρά ποσά. Κάποιοι άλλοι εικάζουν πως πρόκειται για μια νέα ασφαλή επένδυση, ένα είδος «ψηφιακού χρυσού» που θα διασφαλίσει τις επενδύσεις τους στην περίπτωση εκτίναξης του πληθωρισμού. Προσφάτως, μάλιστα, η JPMorgan προέβλεψε πως το bitcoin ενδέχεται να εκτοξευθεί μακροπρόθεσμα στις 146.000 δολάρια, καθώς θα λειτουργεί ως «εναλλακτική» επένδυση έναντι του χρυσού. Οι αναλυτές του εν λόγω επενδυτικού κολοσσού υπογραμμίζουν, ωστόσο, ότι το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα θα πρέπει πρώτα να ισορροπήσει και να μην παρουσιάζει αυτού του είδους τις ακραίες διακυμάνσεις προτού φτάσει μια τέτοια τιμή.
Παράλληλα, ο Τσαμάτ Παλιχαπιτίγια, αναλυτής της Social Capital, προβλέπει πως θα φτάσει στις 100.000 δολάρια και αργότερα στις 150.000 και στις 200.000. Δηλώνει, ωστόσο, αβέβαιος ως προς το αν θα χρειαστούν 10 ή και περισσότερα χρόνια.

Η αδιαφανής επένδυση των κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί, πάντως, να προκαλεί διαμάχες, με πολλούς αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο Ντέιβιντ Ρόζεμπεργκ της Rosenberg Research, να χαρακτηρίζουν «φούσκα» το bitcoin και να προειδοποιούν για τις τεράστιες απώλειες που θα προκαλέσει όταν θα σκάσει.