Κέρδη για Παρίσι και Αμστερνταμ εις βάρος του Σίτι στο Λονδίνο

Κέρδη για Παρίσι και Αμστερνταμ εις βάρος του Σίτι στο Λονδίνο

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν λίγες ημέρες μετά την επίσημη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Σίτι το Λονδίνου αρχίζει να συνειδητοποιεί πώς θα είναι το μέλλον: η επικείμενη συμφωνία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών  με τις Βρυξέλλες ίσως αποδειχθεί πως έρχεται και πολύ αργά για να προστατευθεί η δεσπόζουσα θέση του και πως είναι πολύ περιορισμένη. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα με στόχο να καθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας  μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε., εφόσον ο συγκεκριμένος κλάδος αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό στη συνολική εμπορική συμφωνία, που σηματοδότησε την αποχώρηση της χώρας στις 31 Δεκεμβρίου. Εχει οριστεί ως προθεσμία ο Μάρτιος, αλλά ελάχιστα έχουν γνωστοποιηθεί για τις λεπτομέρειες και την εποπτεία των συνομιλιών. Στις πρώτες ημέρες της νέας εποχής αποδείχθηκε το μέγεθος της απώλειας. Το Λονδίνο έχασε 6,3 δισ. ευρώ (7,7 δισ. δολάρια) σε καθημερινές χρηματιστηριακές συναλλαγές έναντι άλλων χρηματιστηρίων στην Ε.Ε. στις 4 Ιανουαρίου, την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου. Κι αυτό επέτεινε τις πιέσεις από το ίδιο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και τους κύκλους των χρηματοοικονομικών εταιρειών προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διευκολύνουν την κατάρτιση των νέων κανόνων ώστε να βοηθήσουν την πόλη να ανακτήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαϊκών αντιπάλων της.

Το Σαββατοκύριακο το υπουργείο Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι έχει ως στόχο να επιτρέψει τη διαπραγμάτευση σε ελβετικές μετοχές, αίροντας την απαγόρευση της Ε.Ε., που αφορούσε την εν λόγω δραστηριότητα. Οι δυνατότητες τις οποίες έχει το Σίτι να παράσχει υπηρεσίες συναλλαγών  σε εταιρείες όπως η Nestle και η Roche Holding θα αντισταθμίσουν ορισμένες από τις απώλειες της διαπραγμάτευσης μετοχών ομίλων της Γηραιάς Ηπείρου. Η κίνηση αυτή του Λονδίνου οξύνει τον διαχωρισμό μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε., περιορίζοντας δυνητικά και τις πιθανότητες η τελευταία να  προσφέρει πρόσβαση στην αγορά της. Ακόμα ένα στοιχείο αβεβαιότητας έχει να κάνει με το ότι οι επικείμενες συνομιλίες για τα χρηματοπιστωτικά διέπονται από αοριστία, θα στηρίζονται στην αρχή της «ισοδυναμίας» και δεν θα έχουν δεσμευτική ημερομηνία ολοκλήρωσης, όπως συνέβη με το εμπορικό πλαίσιο.

Από τη δική τους πλευρά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μικρά κίνητρα να συνάψουν συμφωνία, πόσο μάλλον, όταν χρηματοπιστωτικοί και οικονομικοί κόμβοι, από το Παρίσι έως το Αμστερνταμ, κερδίζουν πελάτες και συναλλαγές εις βάρος του Σίτι. Προ ημερών και μάλλον υποτονικά μιλώντας, ο Αντριου Μπέιλι, διοικητής της Τραπέζης της Αγγλίας παρατηρούσε ότι η πρόσβαση στην Ε.Ε. δεν θα πρέπει να εξαρτηθεί από τις ισχύουσες εκεί προδιαγραφές. Ο δε φόρος, που συγκέντρωνε το βρετανικό δημόσιο από τις συναλλαγές σε ευρωπαϊκές μετοχές, είναι μεν μεγάλος (πέρυσι ανερχόταν σε 3 δισ. λίρες και πλέον), αλλά δεν θα επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στον κλάδο συνολικά. «Η διαπραγμάτευση μετοχών των εταιρειών της Ε.Ε. έχει φύγει από τα χέρια μας και δεν θα επιστρέψει», δήλωσε ο Ντέιβιντ Χάουσον, πρόεδρος της  Cboe Europe, της μεγαλύτερης αγοράς για διαπραγματεύσεις μετοχών της Ε.Ε. στο Λονδίνο. Η εταιρεία έχει μετακινήσει σχεδόν το 95% των δραστηριοτήτων της πλέον. Διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Janus Henderson Group και Standard Life Aberdeen, χρησιμοποιούν κεφάλαια στο Λουξεμβούργο και την Ιρλανδία για να εξυπηρετήσουν πελάτες μέσα στην Ε.Ε. Ωστόσο, αυτό επιβαρύνει τους επενδυτικούς/χρηματιστηριακούς οίκους επ’ αόριστον με την πρόσθετη πολυπλοκότητα και το κόστος υποστήριξης των επιχειρήσεων στο Λονδίνο και στην Ε.Ε.  Η επιστροφή της απρόσκοπτης διασυνοριακής δραστηριότητας επαφίεται στις  αποφάσεις περί «ισοδυναμίας», ώστε εκατέρωθεν να μπορούν οι δύο εταίροι να έχουν δραστηριότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή