Στην αναμονή το City για πρόσβαση στην Ε.Ε.

Στην αναμονή το City για πρόσβαση στην Ε.Ε.

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανικός χρηματοοικονομικός κλάδος θα πρέπει να επιδείξει υπομονή, καθώς η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τι είδους και πόση πρόσβαση θα του επιτρέψει στην ενιαία αγορά υπηρεσιών «θα χρειαστεί χρόνο». Αυτή ήταν η προειδοποίηση αξιωματούχου της Ε.Ε. στο πρακτορείο Bloomberg.

Η δυνατότητα εταιρειών του Ηνωμένου Βασιλείου να εξυπηρετούν πελάτες στην ηπειρωτική Ευρώπη θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί το βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο, μετά και την οριστική αποχώρηση της Βρετανίας και από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), που ενώνει τις 27 χώρες της Ε.Ε. με τη Νορβηγία, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν σε μια ενιαία αγορά. Πρόκειται για την αγορά με την οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και η Ελβετία μέσω διμερών συμφωνιών.

Το βρετανικό ρυθμιστικό πλαίσιο πρέπει να εξεταστεί σε βάθος, τόνισε ο Αλμόρο Ρουμπέν ντε Σερβέν,  επικεφαλής της διεύθυνσης χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κλάδος έμεινε σε γενικές γραμμές εκτός της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που σύναψαν την παραμονή των Χριστουγέννων η Ε.Ε. με τη Βρετανία και οι διμερείς σχέσεις στον συγκεκριμένο τομέα επαφίενται προς το παρόν στη λεγόμενη «αρχή της ισοδυναμίας», που ορίζει ότι κάθε πλευρά παρέχει πρόσβαση στην άλλη σε όσον βαθμό κρίνει ότι το ρυθμιστικό της πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό και αξιόπιστο.

«Η αρχή της ισοδυναμίας απαιτεί κάποιον βαθμό ευθυγράμμισης. Αυτός όμως ο βαθμός ευθυγράμμισης πρέπει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ανά κλάδο», ανέφερε ο Ρουμπέν ντε Σερβέν, μιλώντας σε αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου τη Δευτέρα. «Η ισοδυναμία ως διαδικασία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο».

Μολονότι η Βρετανία αποσχίσθηκε από την Ε.Ε. τον Ιανουάριο του 2020 και από τον ΕΟΧ τον Ιανουάριο του 2021 με ένα ταυτόσημο ρυθμιστικό πλαίσιο με την Ε.Ε., Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν αλλαγές σε σειρά τομέων, έχοντας ανακτήσει τη σχετική ελευθερία. Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Αντριου Μπέιλι, έχει δηλώσει ότι η χώρα δεν πρέπει να παραμείνει «δεμένη» στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. προκειμένου να «εξαγοράσει» ως αντάλλαγμα την πρόσβαση στην ενιαία αγορά υπηρεσιών.

Ως πρώτο βήμα, Βρετανία και Ε.Ε. εργάζονται επάνω σε ένα πλαίσιο συνεργασίας στον χρηματοοικονομικό τομέα, με τον στόχο αυτό να είναι έτοιμος έως τον Μάρτιο του 2021. Αυτή η διαδικασία είναι διαφορετική από τη διαπραγμάτευση για τη βρετανική πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ξεκαθάρισε ο Ρουμπέν ντε Σερβέν, τονίζοντας ότι το μνημόνιο συνεργασίας των δύο μερών δεν θα δεσμεύει την Ε.Ε. σε ζητήματα ισοδυναμίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή