Διχογνωμία στη Fed για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Διχογνωμία στη Fed για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισιοδοξία για τις εξελίξεις το 2021 αρχίζουν να εκφράζουν και ορισμένα στελέχη της αμερικανικής Federal Reserve, που μιλούν ήδη για μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Πολλοί οικονομολόγοι έχουν πράγματι προβλέψει ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και έχουν βασίσει τις εκτιμήσεις τους στους εμβολιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ, στην αναμενόμενη νέα δέσμη μέτρων τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας από τη νέα κυβέρνηση αλλά και στην παγίωση της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής. 

Στην παρούσα φάση καταγράφεται διχογνωμία στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας για την εξέλιξη της αγοράς ομολόγων, αν και υπέρ του περιορισμού του όγκου αγορών τάσσεται η μειοψηφία. Προκαλείται, όμως, ανησυχία στους κόλπους των επενδυτών, οι οποίοι θυμούνται τους κραδασμούς που προκάλεσε το 2013 η Fed, όταν άρχισε να μιλά για σταδιακό τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Την περασμένη εβδομάδα τέσσερις από τους 18 αξιωματούχους της Fed άρχισαν να θέτουν θέμα σταδιακού περιορισμού των αγορών ομολόγων, που προς το παρόν φτάνουν στα 120 δισ. δολάρια τον  μήνα και τερματισμό του προγράμματος μέχρι το τέλος του έτους.  Η πλειονότητα των συναδέλφων τους, όμως, θεωρεί πρόωρη κάθε συζήτηση επί του θέματος. Ο αντιπρόεδρος  της τράπεζας, Ρίτσαρντ Κλάριντα, του οποίου η γνώμη βαρύνει ιδιαιτέρως, έχει δηλώσει πως δεν προβλέπει καμία αλλαγή στην πολιτική της πριν από το 2022.

Οι διαρροές περί των συζητήσεων έχουν προκαλέσει νευρικότητα στους επενδυτές, με αποτέλεσμα να έχουν μπει σε ανοδική πορεία οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου. Ενδέχεται, πάντως, να προχωρήσουν άμεσα τα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας σε κάποιου είδους ανακοινώσεις, με τις οποίες θα διασαφηνίσουν τις προθέσεις της.

Μιλώντας στο Reuters, η Νταϊάν Σουόνκ, κορυφαία οικονομολόγος της Grant Thornton, τόνισε πως «η Fed πρέπει να διασαφηνίσει τη θέση της για να μη διακινδυνεύσει μια νέα αναταραχή στις αγορές». Το 2013, η Fed είχε προκαλέσει πραγματική θύελλα, όταν ο τότε πρόεδρός της, Μπεν Μπερνάνκι, αποκάλυψε αιφνιδιαστικά ότι τα στελέχη της εξέταζαν μείωση των αγορών ομολόγων που είχε εγκαινιάσει εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Θύματα εκείνης της δήλωσης ήταν οι αναδυόμενες αγορές, καθώς εγκαταλείφθηκαν μαζικά από το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο που προσέβλεπε σε μεγαλύτερες αποδόσεις με την πεποίθηση ότι θα αυξανόταν το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ και στις ανεπτυγμένες οικονομίες. «Οσοι είχαν επενδύσει σε ομόλογα, βρέθηκαν όλοι παγιδευμένοι», σχολιάζει ο Τζον Χέρμαν, διευθυντής της MUFG Securities Americas, που παραφράζοντας επιτυχία του συγκροτήματος των Who από τη δεκαετία του 1970 υπογράμμισε «δεν θα εξαπατηθούμε ξανά».

Εχει, άλλωστε, προηγηθεί τον περασμένο μήνα η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, που τόνισε πως μέχρις ότου σημειωθεί «ουσιώδης πρόοδος» σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τον πληθωρισμό, θα συνεχισθούν οι αγορές τίτλων αξίας 120 δισ. δολαρίων τον μήνα με τα 80 δισ. δολάρια να προορίζονται για ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και 40 δισ. δολάρια για αγορές τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων. Εξάλλου, ακόμη και όσοι τάσσονται υπέρ της σταδιακής μείωσης του προγράμματος εντός του τρέχοντος έτους, δεν έχουν ασκήσει πιέσεις για επίσπευση της αλλαγής πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζ. Πάουελ, χαρακτήρισε σημαντική την ανακοίνωση της εν λόγω επιτροπής, χωρίς να διευκρινίσει τι είδους μετρήσεις θα εξετάσει η ομοσπονδιακή τράπεζα για να αποφασίσει αλλαγή της πολιτικής της.

Οπως τονίζουν αναλυτές του Reuters, η ασάφεια των δηλώσεων Πάουελ αφήνει μεγάλα περιθώρια ερμηνείας από πλευράς των στελεχών της τράπεζας, ενώ αποτελεί πηγή σύγχυσης μεταξύ επενδυτών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή