Ισχυροί κραδασμοί εκδηλώνονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Ισχυροί κραδασμοί εκδηλώνονται στην αγορά κρυπτονομισμάτων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνεται η ανησυχία αλλά και το ενδιαφέρον για την αδιαφανή και άνευ ρυθμίσεων αγορά κρυπτονομισμάτων, όπως και για την ακραία αστάθεια στις αξίες τους, με το μεγαλύτερο όλων, το bitcoin, να έχει χάσει τη Δευτέρα περίπου 10.000 δολάρια από τη αξία του. Είχε εκτιναχθεί σε 42.000 δολάρια προτού σημειώσει τη ραγδαία πτώση της Δευτέρας και χθες σημείωνε νέα πτώση κατά 6,8%.

Οπως αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ο τραπεζικός κολοσσός Bank of America σε επιστολή του προς τους επενδυτές ρωτούσε κατά πόσον το σημαντικότερο όλων των κρυπτονομισμάτων, το bitcoin, είναι «η μητέρα κάθε φούσκας». Την ίδια στιγμή, στρατηγικοί αναλυτές της UBS Asset Management προειδοποιούν πως «δεδομένων της πολύ μεγάλης αστάθειας και της κλίμακας παλαιότερων πτώσεων, τα κρυπτονομίσματα μπορεί να είναι ελκυστικά για τους κερδοσκόπους, αλλά δεν προσφέρονται ούτε ως εναλλακτικά ασφαλή καταφύγια ούτε για τη διαφοροποίηση ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου».

Παράλληλα, η Skew, εταιρεία πληροφοριών για τα κρυπτονομίσματα, αναφέρει πως τα στοιχήματα για την πτώση των κρυπτονομισμάτων όπως και τα συμβόλαια ασφάλισης έναντι πτώσης τους σχηματίζουν την ίδια εικόνα που έδιναν και τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν η τιμή του bitcoin κατέρρευσε παταγωδώς σε επίπεδα κάτω των 4.000 δολαρίων. Σύμφωνα, εξάλλου, με τη βρετανική εφημερίδα, οι προσδοκίες της αγοράς συγκλίνουν σε ημερήσιες διακυμάνσεις της τιμής της τάξης του 10%. 

Οι κραδασμοί στην αγορά κρυπτονομισμάτων σημειώνονται μετά ένα έτος θεαματικής εκτόξευσης του bitcoin, η αξία του οποίου αυξήθηκε κατά 300%. Καλλιεργούν, έτσι, όλο και περισσότερο τον φόβο μιας πιθανής «φούσκας», ενώ παράλληλα προσελκύουν το ενδιαφέρον των hedge funds και των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα. Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει πως επί χρόνια το bitcoin θεωρήθηκε παρίας των επενδύσεων και απωθούσε τους σοβαρούς επενδυτές με την κακή φήμη του ότι διευκολύνει εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις και ξέπλυμα χρήματος. Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, ανταγωνίζεται τον χρυσό στα χαρτοφυλάκια ορισμένων ιδιωτών επενδυτών, και τα hedge funds όπως και μεγάλες οικογενειακές επιχειρήσεις σπεύδουν να τοποθετηθούν στη νέα αγορά.

Μιλώντας στους FT, ο Κασπάρ Χένσε, διαχειριστής κεφαλαίων στην BlueBay Asset Management, τονίζει πως πολλά hedge funds τοποθετούνται στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο ίδιος προσθέτει, πάντως, ότι «καταγράφονται σημαντικές τοποθετήσεις από ιδιώτες επενδυτές αλλά δεν υπάρχει ακόμη ενδιαφέρον από πλευράς των θεσμικών επενδυτών». Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Eurekahedge, τα hedge funds που τοποθετήθηκαν σε κρυπτονομίσματα σημείωσαν αποδόσεις 194% το περασμένο έτος. Μόνο μέσα στον Δεκέμβριο είχαν διπλάσιες αποδόσεις από τα συμβατικά hedge funds.

Οι νέοι επενδυτές έχουν θεωρήσει πως το bitcoin μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι ενδεχόμενης ανόδου του πληθωρισμού, καθώς πολλοί οικονομολόγοι προεξοφλούν εκτίναξη των τιμών μετά τα επιθετικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, που έχουν επιστρατεύσει οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο.

Ενα άλλο επιχείρημα υπέρ του που χρησιμοποιούν συχνά οι υποστηρικτές του είναι ότι το bitcoin μπορεί να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τη διαφοροποίηση ενός χαρτοφυλακίου καθώς δεν πρόκειται να κινηθεί παράλληλα με τις άλλες επενδύσεις. Η άποψη αυτή αμφισβητείται ευρύτατα βεβαίως. Ο Νικόλας Πανιγιρτζόγλου, αναλυτής της JPMorgan, αναφέρει στους FT πως το bitcoin δεν μπορεί να αποτελέσει «αντιστάθμισμα στον επενδυτικό κίνδυνο των μετοχών», αφού οι τιμές  μετοχών και κρυπτονομισμάτων τείνουν να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση.

Η ασυνήθης αστάθεια του κρυπτονομίσματος εξακολουθεί, άλλωστε, να αποτελεί λόγο ανησυχίας για τους μεγάλους και συντηρητικούς επενδυτές, που δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο στο χαρτοφυλάκιό τους όταν αυτό παρουσιάζει ημερήσιες διακυμάνσεις πάνω από 10%. Σύμφωνα με τον κ. Χένσε, αυτά τα χαρακτηριστικά του θα εμποδίζουν σταθερά το bitcoin να αναδειχθεί σε επιβεβλημένη επένδυση για θεσμικούς επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία. «Δεν πιστεύουμε πως οι θεσμικοί επενδυτές θα εμπλακούν ιδιαιτέρως σε κρυπτονομίσματα», τονίζει ο ίδιος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή