Με κεφάλαια 93 εκατ. το «Φαιστός» επενδύει στο 5G

Με κεφάλαια 93 εκατ. το «Φαιστός» επενδύει στο 5G

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που επί μακρόν έκαναν λόγο για την τοποθέτηση του –μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων– Αντώνη Τζωρτζακάκη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας «Συμμετοχές 5G», η οποία έχει σκοπό τη σύσταση και διαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου επιχειρηματικών συμμετοχών «Ταμείο Φαιστός».

Την Πέμπτη, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) ανακοίνωσε τη σύσταση της «Συμμετοχές 5G», της οποίας το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζουν, εκτός από τον Αντ. Τζωρτζακάκη, ο Γεώργιος Πολυχρονόπουλος στη θέση του προέδρου, όπως και πέντε ακόμη μέλη. Πρόκειται για τα εκτελεστικά μέλη Σαλβατώρ Λεβή, Ακη Μαρκάτο και Νικόλαο Καραπανάγο, αλλά και για τη Δέσποινα Μαγδαληνή και τον Κωνσταντίνο Μεϊμέτη που αποτελούν ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Το «Ταμείο Φαιστός» έχει ως αποστολή τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών που λειτουργούν σε υποδομές δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) και που αναπτύσσουν εφαρμογές στους κλάδους των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, του τουρισμού, της υγείας, της πληροφόρησης και των δικτύων κοινής ωφελείας.

Το fund, του οποίου η δημιουργία προβλέφθηκε από το σχέδιο νόμου «Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης» του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διαθέτει ρευστότητα αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων (372 εκατ. ευρώ) του πρόσφατου διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G.

Οπως έχει αναφέρει στην «Κ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, το ταμείο, που αποτελεί ελληνική καινοτομία, θα επενδύει σε ιδέες που έχουν σχέση με το 5G. «Αποτελεί μια καλή –και εξαγώγιμη– πρακτική, που θα οδηγήσει στη μέγιστη απόδοση των νέων δεδομένων που θα φέρει το 5G στη ζωή μας», είχε προσθέσει.

Το εγχείρημα αυτό θα φέρουν εις πέρας ο Αντώνης Τζωρτζακάκης και ο Γ. Πολυχρονόπουλος. Ο κ. Τζωρτζακάκης έχει εργαστεί 23 χρόνια σε πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών εντός κι εκτός Ελλάδας, όπως η Siemens, η Wind, η Vodafone, η Tellas και η Forthnet. Επί των ημερών του ως γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 η, διεθνώς αναγνωρισμένη ως βέλτιστη πρακτική, υπηρεσία «13033».

Ο πρόεδρος της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» Γεώργιος Πολυχρονόπουλος διαθέτει πολυετή επαγγελματική εμπειρία στην παροχή χρηματοοικονομικών και επενδυτικών υπηρεσιών στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Εμφανίζει μακρά πορεία στη διαχείριση οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και ως εταίρος και διευθυντής επενδύσεων στα hedge funds Endeavour Capital Management (με αξία υπό διαχείριση στοιχείων 3,5 δισ. δολ.), Element Capital Partners (18 δισ. δολ.) και επί του παρόντος στο Capula Investment Management (20 δισ. δολ.).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή