Πρόταση Μπάιντεν για νέο πακέτο στήριξης

Πρόταση Μπάιντεν για νέο πακέτο στήριξης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νίκη των Δημοκρατικών στις επαναληπτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην πολιτεία της Τζόρτζια στις 5 Ιανουαρίου –εξέλιξη που φέρνει υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία– καθώς και η επιδείνωση των συνθηκών στην αμερικανική αγορά εργασίας (μείωση του αριθμού των εργαζομένων πλην του αγροτικού τομέα κατά 140.000 τον Δεκέμβριο), δημιούργησαν προσδοκίες στις αγορές για μεγαλύτερο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι οικονομικές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από την πανδημική κρίση. Πράγματι, ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, πρότεινε την Πέμπτη, αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 1,9 τρισ. δολ. –πλέον των μέτρων ύψους 900 δισ. που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο–, οι οποίες θα περιλαμβάνουν 1 τρισ. δολ. για την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών, 440 δισ. για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και των ομοσπονδιακών και τοπικών κυβερνήσεων που έχουν πληγεί περισσότερο από την υγειονομική κρίση και αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσης ρευστότητας, ενώ το υπόλοιπο ποσό του δημοσιονομικού πακέτου θα διατεθεί γενικότερα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών από την πανδημία και την επιτάχυνση της διανομής εμβολίων.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι άμεσες μεταβιβάσεις στα νοικοκυριά θα αφορούν επιδόματα ύψους 1.400 δολ., πλέον των 600 δολ. που ψηφίστηκαν τον Δεκέμβριο για τα νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από 75.000/χρόνο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας προβλέπεται να αυξηθούν από 300 στα 400 δολ./εβδομάδα και να παραταθούν από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η προοπτική περαιτέρω μέτρων δημοσιονομικής στήριξης επηρέασε αρνητικά τις αγορές αμερικανικών ομολόγων μεγάλης διάρκειας, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να ανέρχεται τη Δευτέρα σε νέο υψηλό 10 μηνών 1,19%, προτού υποχωρήσει στην περιοχή του 1,11% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες των επενδυτών για τη χρηματοδότηση του νέου δημοσιονομικού πακέτου.

Στις αγορές συναλλάγματος, οι υψηλότερες αποδόσεις των μακροχρόνιων κυβερνητικών τίτλων έδωσαν ώθηση στο δολάριο ΗΠΑ, με τον δείκτη DXY να ενισχύεται σε υψηλό 3 εβδομάδων 90,728 τη Δευτέρα, προτού υποχωρήσει ελαφρώς κοντά στο 90,440 την Παρασκευή την ώρα συγγραφής του άρθρου. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα 1,2109 την Πέμπτη, περιορίζοντας ελαφρώς τις απώλειες νωρίς την Παρασκευή στην περιοχή του 1,2115/35 μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων σύντομα και πως δεν είναι ακόμα η κατάλληλη στιγμή για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή