DZ Bank για Ελλάδα: Η ακτινογραφία της αργής ανάκαμψης του 2021

DZ Bank για Ελλάδα: Η ακτινογραφία της αργής ανάκαμψης του 2021

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρκετά χαμηλά, στο 2,5%, θέτει τον πήχυ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 η DZ Bank, την ώρα που τα τμήματα ανάλυσης όλων των μεγάλων επενδυτικών οίκων φαίνεται να βρίσκονται σε μία διαδικασία αναθεώρησης και υποβάθμισης των προβλέψεών τους για την Ευρωζώνη, η οποία προσγειώνει απότομα τις προσδοκίες για την ελληνική ανάκαμψη.

Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της πρώτης υποβάθμισής της για τη χρονιά (αφού άφησε να φανεί ότι ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλες), η Bank of America έριξε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 μόλις στο 2,8%, έναντι προηγούμενων προβλέψεων που μιλούσαν για ρυθμούς 4,1%.

Ποιο είναι το σκεπτικό των αναλυτών πίσω από αυτά τα χαμηλά νούμερα, την ώρα που οι επίσημες προβλέψεις  μιλούν για ανάπτυξη 4,8% και οι εκτιμήσεις της αγοράς όπως αποτυπώνονταν στις αναλύσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου έθεταν τον πήχυ κατά μέσο όρο στο 4,5%;

Η DZ Bank κάνει μία «ακτινογραφία» της προσπάθειας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι η χρονιά θα ξεκινήσει βαθιά στο κόκκινο, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει με ύφεση της τάξης του 14,3%, λόγω της παράτασης του lockdown.

«Αφότου η περασμένη χρονιά μονοπωλήθηκε σχεδόν από την πανδημία του κορωνοϊού, ακόμα δεν υπάρχουν σημάδια υποχώρησης της κρίσης μέσα στο νέο έτος. Αντίθετα, μεταλλάξεις με υψηλή μεταδοτικότητα εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο και δημιουργούν νέα ρίσκα. Το αποτέλεσμα στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, είναι νέα και παρατεταμένα lockdowns, με νέες πτώσεις του ΑΕΠ», εξηγεί η DZ Bank. «Στην Ευρωζώνη και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ολόκληρο το χειμερινό εξάμηνο αναμένεται να χαρακτηριστεί από ύφεση», προσθέτει.

Πραγματικά, εκτίμηση της DZ Bank είναι ότι η ελληνική οικονομία –όπως και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης- θα μπορέσει να επιστρέψει σε θετική τροχιά μόνο μετά την άνοιξη, με το δεύτερο τρίμηνο του έτους να κλείνει με ανάπτυξη 5,7%. Όμως η ουσιαστική επιτάχυνση του ΑΕΠ θα καταστεί δυνατή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες –δηλαδή με το άνοιγμα του τουρισμού- με αποτέλεσμα το τρίτο τρίμηνο να αναμένεται να φέρει ανάπτυξη 9,6% και το τέταρτο 11,3%.

Το αποτέλεσμα είναι ότι η χρονιά θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ μόλις κατά 2,5%, ενώ η ανάκαμψη δεν θα εμφανίσει παρά μικρή επιτάχυνση το 2022, με τις προβλέψεις της DZ Bank να μιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης 3,7%.

«Σε κάθε περίπτωση, οι απώλειες της ανάπτυξης από το περασμένο έτος δεν αναμένεται να αναπληρωθούν  τόσο γρήγορα στις περισσότερες χώρες, παρά το γεγονός ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν παραμείνει εξαιρετικά επεκτατικές έκτοτε και οι κεντρικές τράπεζες παρέχουν στις αγορές τεράστιες ποσότητες ρευστότητας», σημειώνει η DZ Bank.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 7,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 4% το 2022, ενώ το χρέος θα κινηθεί στο 202% και στο 195% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Κορίνα Σαμάρκου
Πηγή: Moneyreview.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή