Ήπια άνοδος δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

Ήπια άνοδος δεικτών στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες σχεδόν όλοι οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χάρις στην αρωγή που τους προσέφεραν οι μετοχές του νέου ομίλου Stellantis (αυτοκινητοβιομηχανία), καθώς κι εκείνες των εταιρειών μόδας και ειδών πολυτελείας.

Αρχικά οι συνεδριάσεις ξεκίνησαν με απώλειες, οι οποίες αντισταθμίστηκαν στη συνέχεια. Ο λόγος ήταν οι ανησυχίες για την πορεία της ανάκαμψης στην Ευρώπη, αλλά και οι απώλειες της τιμής μετοχής της γαλλικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour, αφότου το Παρίσι απέρριψε πρόταση εξαγοράς της από τον καναδικό όμιλο μίνι μάρκετ Couche-Tard.

Η γαλλική κυβέρνηση επικαλέστηκε λόγους επάρκειας τροφίμων και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,20%, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού οι αγορές ήταν κλειστές λόγω του ότι η ημέρα ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Οι επενδυτές δεν έδειχναν ιδιαίτερη προθυμία να στραφούν σε κλάδους με ρίσκο, ενόσω στάθμιζαν την κατάσταση στη Ρώμη και την ευάλωτη κυβέρνηση Τζουζέπε Κόντε, τις προοπτικές του νέου προγράμματος του Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας και τα νέα κρούσματα κορωνοϊού. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό ως προς το δολάριο στο 1,2071 δολάριο.

Στη Γηραιά Ηπειρο, εξαιρουμένου του FTSE 100 στο Λονδίνο, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση χθες με πτώση 0,22%, οι λοιποί δείκτες έκλεισαν με άνοδο. Συγκεκριμένα, στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με 0,44%, με 0,10% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο Μιλάνο ο FTSE 100 με  0,53% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,29%. Ανάμεσα στις μετοχές που ωφελήθηκαν από το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν εκείνες της ωρολογοποιίας Richemont και του οίκου υψηλής ραπτικής και ειδών πολυτελείας LVMH. 

Τα στοιχεία για ανάκαμψη υψηλότερη της αναμενόμενης στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο του 2020 δεν επηρέασαν σε αξιοσημείωτο βαθμό τους επενδυτές. Αλλωστε, αυτοί ανησυχούν μήπως οι σκληροί περιορισμοί και τα προβλήματα στην προμήθεια του εμβολίου για την ανάπτυξη των συναφών προγραμμάτων πλήξουν την ανάπτυξη στη Γηραιά Ηπειρο το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή