ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Τα κριτήρια για την επαναλειτουργία «κλειστών» δραστηριοτήτων

Τα κριτήρια για την επαναλειτουργία «κλειστών» δραστηριοτήτων

Με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, της εστίασης και άλλων κλάδων της κοινωνίας να βρίσκονται ακόμη υπό αίρεση, κυβέρνηση και ειδικοί επαναλαμβάνουν πως τα επιδημιολογικά δεδομένα και μόνο θα κρίνουν την περαιτέρω άρση περιορισμών. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων και τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή έχουμε να κάνουμε με τον παράγοντα του χρόνου, καθώς τα χιονοδρομικά δουλεύουν συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Σημείωσε μάλιστα ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των χώρων ενοικίασης στολών, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, ενώ εξετάζεται η επαναλειτουργία των πρακτορείων του ΟΠΑΠ.

Π. Σταμπουλίδης: Δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό

«Εντυπωσιακή» χαρακτήρισε την εικόνα της αγοράς τις δύο πρώτες μέρες της επαναλειτουργίας της ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, είπε, «υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο τζίρος έχει ξεπεράσει το 100% από πέρυσι» ενώ ο μέσος όρος της αύξησης του τζίρου είναι αυξημένος γύρω στο 35% συγκριτικά με πέρυσι.

«Αν συνεχίσουμε έτσι, τηρώντας τα μέτρα, κάνουμε όλοι μαζί προσπάθεια να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή», ξεκαθάρισε και χαρακτήρισε «καθοριστική για τα επόμενα βήματά μας» αυτήν την εβδομάδα.

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε δραστηριότητες που θα ακολουθήσουν στο άνοιγμά τους, αλλά υπογράμμισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει «έτοιμο σχέδιο», το οποίο θα προσκομίσει στην Επιτροπή.

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση για μετακίνηση από νομό σε νομό», ξεκαθάρισε ο ίδιος συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν διάφορες παράμετροι που ‘χτίζουν’ μια απόφαση».

«Είμαστε αφοσιωμένοι στην πορεία του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και της παρακολούθησης των κρουσμάτων», ανέφερε και τόνισε ότι, «είναι νωρίς για να δίνονται μηνύματα» για επιστροφή στην κανονικότητα.

Διαβεβαίωσε δε, πως υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης φοιτητών σε άλλο νομό ή και των γονιών τους, όταν υπάρχει ανάγκη, με το απαραίτητο πιστοποιητικό της εκάστοτε σχολής.

Όσον αφορά τα σενάρια για άμεση επαναλειτουργία της εστίασης, ο κ. Σταμπουλίδης έβαλε «φρένο» και τόνισε ότι το πρόγραμμα επιδότησης για τις σόμπες εξωτερικού χώρου, έχει αναδρομική ισχύ και καλύπτει δαπάνες του περασμένου Φεβρουαρίου, όμως «δεν έχει σχέση με το άνοιγμα της εστίασης».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να βρίσκονται στις επόμενες δραστηριότητες που θα επαναλειτουργήσουν τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, αναφέροντας ότι, απασχολούν 20.000 προσωπικό. Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για επίσκεψη με ραντεβού στα πρακτορεία, αναφέρθηκε στο σχέδιο ιχνηλάτησης που έχει καταρτίσει ο ΟΠΑΠ και ανακοίνωσε ότι, υπάρχει έτοιμο σχέδιο που θα παραδοθεί στην Επιτροπή, για την επαναλειτουργία.

Αναφορικά με τη δίωρη διορία για ψώνια και την εφαρμογή του μέτρου για άτομα με κινητικά προβλήματα, εκτίμησε πως «υπάρχει ανοχή από τις ελεγκτικές Αρχές σε ειδικές περιπτώσεις».

Διαβάστε επίσης

Εκτιμήσεις για αργή υποχώρηση της πανδημίας σε αυτή τη φάση

Χ. Γώγος: Για ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, με αφορμή την αυριανή σύσκεψη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, τόνισε πως «για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου».

Αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ο κ. Γώγος ανέφερε, μιλώντας στο Mega, ότι αν και «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», εν τούτοις «ακόμα και αν ανοίγεις κάτι, όταν τα μέτρα τηρούνται, θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το άνοιγμα».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Αλκ. Βατόπουλος: Αργεί το άνοιγμα της εστίασης

Από την πλευρά του ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σημείωσε πως αργεί το άνοιγμα της εστίασης και ότι αυτό θα το καθορίσει το πώς θα πάει η επιδημία και το λιανεμπόριο.

Ο κ. Βατόπουλος σημείωσε πως την Παρασκευή θα αποφασίσουν για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα. «Φοβάμαι τις μετακινήσεις για τα χιονοδρομικά κέντρα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε πως μπορεί να απελευθερωθεί άμεσα ψάρεμα και κυνήγι, όμως δεν μπορεί να επιτραπεί ακόμα η μετακίνηση από νομό σε νομό.

Ν. Τζανάκης: Ξανά lockdown για 2 μήνες αν υπάρξει εκτίναξη

Τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορωνοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στο OPEN, εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.00 και τόνισε πως «ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό».

«Το άνοιγμα της εστίασης τοποθετείται περί τα μέσα Φεβρουαρίου, ωστόσο οι πελάτες θα κάθονται αυστηρά σε εξωτερικούς και σε καμιά περίπτωση εντός των καταστημάτων», κατέληξε.