Σε στάση αναμονής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Σε στάση αναμονής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόλις έξι εβδομάδες μετά τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η EKT εξακολουθεί να αποτιμά τον αντίκτυπο που έχει η απόφασή της να διατηρήσει αμετάβλητη την πολιτική της μέχρι το 2022. Οι συνθήκες σε επίπεδο χρηματοπιστωτικό και οικονομικό υπαγορεύουν πως μπορεί να το πράξει. Το προαναφερθέν διάστημα, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες παρέμειναν πολύ ευνοϊκές (όπως οι δείκτες αστάθειας της αγοράς ή η ευρεία συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ) ή έχουν γίνει ακόμη πιο ευνοϊκές (οι χρηματιστηριακοί δείκτες ανήλθαν περαιτέρω, ενώ οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν).

Τα οικονομικά στοιχεία σχετικά με το δ΄ τρίμηνο του 2020 περίπου ευθυγραμμίζονται με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η δε πρόβλεψή της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 2,2% σε τριμηνιαία βάση είναι πλησίον της δικής μας για το -2,5%. Οσον αφορά, όμως, το πρώτο τρίμηνο του 2021, η κατάσταση είναι διαφορετική. Εάν ο Ιανουάριος είναι ένα κάποιο βαρόμετρο, τότε πιθανότατα τα περιοριστικά μέτρα κατά το πρώτο τρίμηνο θα αποβούν αυστηρότερα από όσο έχει υπολογίσει στις οικονομικές της προβλέψεις η ΕΚΤ. Οι ταχύτερες μεταλλάξεις του ιού αυξάνουν τις πιθανότητες για σκληρότερη καραντίνα. Οπότε, ίσως να αποδειχθεί ιδιαίτερα αισιόδοξη η ΕΚΤ για την πορεία του Ιανουαρίου – Mαρτίου με +0,6% σε τριμηνιαία βάση έναντι της δικής μας εκτίμησης για περιστολή 0,6%.

Κατά την άποψή μας, η ανατροπή του πρώτου τριμήνου θα πρέπει να αντισταθμιστεί εν μέρει από ταχύτερα κέρδη από την άνοιξη και μετά. Ακόμη και η αυξημένη ζήτηση αναθερμαίνει την ήδη βελτιωμένη κατάσταση, διότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται και ο καιρός συμβάλλει στην εξασθένηση του ιού. Αν και προβλέπουμε διαφορετική επίδοση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια σε σύγκριση με την ΕΚΤ, εν πολλοίς καταλήγουμε στην ίδια εκτίμηση για το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Αναφορικά, τώρα, με τον πληθωρισμό, αυτός πιθανότατα θα τονωθεί το 2021. Η ΕΚΤ κι εμείς προβλέπουμε ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα αυξηθεί από -0,3% το δ΄ τρίμηνο του 2020 σε 0,9% σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο του 2021 και θα ανέλθει περαιτέρω. Αναμένεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δηλώσει πως πάντα δύναται να κινητοποιηθεί ακόμη περισσότερο, ενώ το πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης λόγω πανδημίας είναι επαρκώς ευέλικτο, ώστε να διατηρεί πολύ ευνοϊκές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες κι έτσι να συντείνει στην αύξηση του πληθωρισμού.

Τέλος, εάν η οικονομία ανακάμψει από την άνοιξη και μετά, η ΕΚΤ μπορεί, κάλλιστα, να αυξήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της για να περιορίσει την άνοδο των ονομαστικών επιτοκίων. Ισως ορισμένα μέλη στο Δ.Σ. της αμφισβητήσουν τη λογική της αύξησης των αγορών παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη και τόνωση του πληθωρισμού. Πάντως, περιμένουμε από την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. να συνεχίσει με πολύ υποστηρικτική νομισματική πολιτική, πιθανώς έως ότου η αγορά εργασίας ανακάμψει επαρκώς. 

* Oικονομολόγος της Βerenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή