Διεύρυνε την οικονομική ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο η πανδημία

Διεύρυνε την οικονομική ανισότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο η πανδημία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρέη βαρύνουν όλο και περισσότερους Βρετανούς, καθώς αρκετοί από αυτούς αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον δανεισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Περίπου 9 εκατ. Βρετανοί αναγκάστηκαν έως το τέλος του προηγούμενου έτους να δανειστούν περισσότερα χρήματα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύει το Bloomberg, τα οποία καταδεικνύουν ότι το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών διευρύνθηκε κατά την περυσινή χρονιά. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ πρόκειται για το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 47 εκατ. κατοίκων της Βρετανίας. 

Τα συγκεκριμένα ευρήματα αποτελούν αφορμή να ανοίξουν συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον μπορεί να προστατεύσει τους νέους αλλά και τους χαμηλά αμειβόμενους. Μάλιστα, οι τελευταίοι αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα «θύματα» της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία, αφού η επέλασή της, βύθισε την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση.

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ αλλά και ο πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας Αντριου Μπέιλι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τα συγκεκριμένα στοιχεία, ενώ έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για να βρουν λύσεις, ικανές να γεφυρώσουν την εισοδηματική ανισότητα. «Οι απρόβλεπτες επιπτώσεις του κορωνοϊού με ανησυχούν», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέιλι στο πλαίσιο διαδικτυακού σεμιναρίου που έλαβε χώρα στα μέσα της εβδομάδας. «Μου είναι απολύτως σαφές πως θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις του κορωνοϊού απευθυνόμενοι σε όλους». 

Η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι νέοι κάτω των 30 ετών καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα κάτω των 10.000 λιρών (13.700 δολ.) είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να τεθούν σε αναστολή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, στοιχεία της κυβέρνησης κατέδειξαν ότι οι αυτοαπασχολούμενοι ήταν πιο πιθανό να δηλώσουν μειωμένα ωράρια, καθώς και μειωμένα εισοδήματα. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, μεταξύ όσων δεν μπορούν να εργαστούν λόγω περιοριστικών μέτρων, παραπάνω από τους μισούς που αμείβονται ικανοποιητικά, συνεχίζουν να λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει για το 25% του 20% των πιο χαμηλά αμειβόμενων μισθωτών. Ετσι, αυξάνεται η πιθανότητα να έχουν δανειστεί πάνω ή περίπου 1.000 στερλίνες αυτοαπασχολούμενοι αλλά και άτομα με αναπηρία, ενώ όλο και λιγότεροι είχαν την πολυτέλεια να αποταμιεύσουν χρήματα για τη χρονιά που διανύουμε. 

Τα παραπάνω στοιχεία ασκούν πιέσεις στον κ. Σούνακ ενόψει και της κατάρτισης του προϋπολογισμού έως τις 3 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει σκαρφαλώσει σε ιστορικό υψηλό, με τον δανεισμό της κυβέρνησης τους οκτώ μήνες του 2020 να έχει φθάσει στα 323 δισ. δολ. Οπως αναφέρει το Bloomberg, υπάρχουν εκκλήσεις να επωμιστούν κυρίως όσοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση ενδεχόμενη αύξηση φόρων στο μέλλον. 

Αλλα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας αποκαλύπτουν πως το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών είχε αρχίσει να διευρύνεται στη χώρα πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και την εξάπλωσή της στην Ευρώπη. Η εισοδηματική ανισότητα, όπως υπολογίζεται από τον ειδικό δείκτη Gini coefficient, αυξήθηκε στο 36,3% έως τον Μάρτιο του περασμένου έτους, και διαμορφώθηκε σε υψηλό δεκαετίας. Το εισόδημα του πλούσιου 1% αυξήθηκε από 7% σε 8,3% από το 2011. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή