Σταϊκούρας: Άμεσα στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση παγίων δαπανών

Σταϊκούρας: Άμεσα στη Βουλή η διάταξη για την επιδότηση παγίων δαπανών

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση εργάζεται με σχέδιο, μεθοδικότητα και ευελιξία ώστε η χώρα μας να καταφέρει να ξεπεράσει το σκόπελο της υγειονομικής κρίσης και να εισέλθει σε τροχιά υψηλής, διατηρήσιμης, έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, θέτοντας τα θεμέλια για ένα μέλλον ευημερίας, αντάξιο των ευκαιριών και των δυνατοτήτων που δικαιούνται οι επόμενες γενιές», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Η σημερινή είναι ίσως η πρώτη φορά που ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε τόσο υψηλούς τόνους στην απάντηση που έδωσε στην πρόεδρο και τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, οι οποίοι είχαν προηγηθεί στο βήμα της Βουλής και είχαν επίσης επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση. 

«Το υπουργείο Οικονομικών αξιοποιεί και επιστρατεύει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και καθεστώτα που του παρέχει το ευρωπαϊκό πλαίσιο, και ταιριάζουν με την εγχώρια οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση προχωράει στην αξιοποίηση του άρθρου 3.12 του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις και, με διατάξη νόμου που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, διαμορφώνεται προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της επιδότησης παγίων δαπανών, στο πλαίσιο της στήριξης για τις μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν», είπε και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση προχωράει εντατικά την τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου, από τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Απαντώντας στις επικρίσεις του Κινήματος Αλλαγής ότι η κυβέρνηση έδειξε αδυναμία να αντιδράσει γρήγορα, για την ανάσχεση της ύφεσης και των κοινωνικών προβλημάτων, είπε ότι η αμεσότητα της αντίδρασης της κυβέρνησης αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρώτη δέσμη μέτρων ανακοινώθηκε ήδη από τις 9 Μαρτίου 2020.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέβαλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα αναλυτικό και ώριμο, πρώτο, Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, για να σημειώσει ότι το σχέδιο αυτόέχει στόχο αφενός να αποτελέσει στέρεα βάση για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα, και αφετέρου, να αναπροσανατολίσει την ελληνική οικονομία σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, κοινωνικά δίκαιο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο θα ενισχύσει την παραγωγικότητα και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την κοινωνική συνοχή. 

Τα ποσά αυτά θα κατευθυνθούν σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις οι οποίες:

* αφενός ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας διαρθρωτικές αδυναμίες και ενισχύοντας αναπτυξιακές δυνατότητές της, 

* και αφετέρου αντανακλούν κομβικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, προβλέπεται άμεση αξιοποίηση, μέσα στο 2021, κονδυλίων ύψους 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με σημαντική προχρηματοδότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή