Πιέσεις στην αγορά ομολόγων προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαγκάρντ

Πιέσεις στην αγορά ομολόγων προκάλεσαν οι δηλώσεις Λαγκάρντ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηρεμία στην αγορά ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης έχει διαταραχθεί τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες, εξαιτίας της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, ωστόσο οι ανησυχίες των επενδυτών, όπως έδειξε και η αντίδραση των spreads, εντάθηκαν και από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2021, την περασμένη Πέμπτη.

Το μήνυμα που έστειλε η επικεφαλής της ΕΚΤ κατά την εισαγωγική της δήλωση, ήταν σαφώς πιο επιθετικό σε σχέση με τους ήπιους τόνους που έχει συνηθίσει η αγορά εν μέσω της κρίσης της πανδημίας. Αυτό αιφνιδίασε πολλούς. Αρκετοί συμμετέχοντες στην αγορά διέκριναν μία μεγαλύτερη… αισιοδοξία στη ρητορική της Λαγκάρντ: αν και τόνισε τον κίνδυνο για επιδείνωση των προοπτικών στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, υπογράμμισε ωστόσο και αρκετά θετικά στοιχεία, σημειώνοντας πως οι κίνδυνοι σε σχέση με τον Δεκέμβριο (ένα μόλις μήνα πριν) έχουν μειωθεί. Βεβαίως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, δεν είναι μόνο αυτό που εξέπληξε την αγορά. Είναι (κυρίως) και η απόφαση της Λαγκάρντ να τονίζει πως το έκτακτο πρόγραμμα PEPP του 1,85 τρισ. ευρώ δεν χρειάζεται να εξαντληθεί σε μέγεθος.

Φυσικά αυτή η δήλωση υπήρχε και στις αποφάσεις της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου. Ωστόσο τότε η ΕΚΤ είχε προχωρήσει στην αύξηση του μεγέθους του PEPP (κατά 500 εκατ. ευρώ) αλλά και της διάρκειάς του (έως τον Μάρτιο του 2022) και ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι τα όπλα της ενισχύονται ώστε να είναι έτοιμη να δράσει σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Το γεγονός ότι κατά τη νέα δήλωσή της αλλά και σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έσπευσε να τονίσει πως το PEPP υπάρχει αλλά δεν είναι απαραίτητο να δαπανηθεί πλήρως, συμπληρώνοντας βέβαια πως εάν χρειαστεί μπορεί το μέγεθός του να αναπροσαρμοστεί, διατάραξε τα ήδη σχετικά ταραγμένα νερά της αγοράς, φέρνοντας μνήμες του περασμένου Μαρτίου, όταν η Λαγκάρντ έκανε το «λάθος» να αναφέρει ότι δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ το κλείσιμο της «ψαλίδας» στα spreads, προκαλώντας έντονο sell-off στην αγορά και αναγκάζοντας σε φραστική παρέμβαση από τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας ώστε να «καλμάρουν» την αγορά.

Οπως επισημαίνει η ING, αυτή η δήλωση της Λαγκάρντ μπορεί να… στοιχειώσει την ΕΚΤ αργότερα μέσα στο έτος. Εχει δημιουργήσει στην αγορά την εντύπωση ότι τα «γεράκια» της κεντρικής τράπεζας προσπαθούν να αποδυναμώσουν το PEPP. Το sell-off στα ομόλογα της Ευρωζώνης την Πέμπτη και την Παρασκευή, και ειδικά στους τίτλους της περιφέρειας, εξηγεί αυτή την άποψη. Σημειώνεται πως οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές άγγιξαν έως και το 0,73% την Παρασκευή και το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ το ιταλικό 10ετές είδε την απόδοσή του να αυξάνεται έως και το 0,72%, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 10 Νοεμβρίου.

Αυτό σημαίνει πως για το επόμενο διάστημα, οι αποδόσεις των ομολόγων ενδέχεται να κινηθούν ανοδικά. Ωστόσο η ΕΚΤ μπορεί εμμέσως να το σώσει. Αν και αποφεύγει να δηλώσει ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο στόχο για το επίπεδο των αποδόσεων, εάν η κατάσταση «ξεφύγει» μπορεί να παρέμβει, εντείνοντας το μέγεθος των αγορών των πιο ευάλωτων ομολόγων, όπως τα ιταλικά και τα ελληνικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή