Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μπαίνουν ξανά οι ΗΠΑ

Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής μπαίνουν ξανά οι ΗΠΑ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και χρόνια πριν από αυτήν, ο νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επεσήμανε τους κινδύνους που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και τόνισε την ανάγκη να αναλάβει δράση η χώρα. Είχε δίκιο. Η αναστάτωση στην εσωτερική πολιτική σκηνή δεν μπορεί να παραγκωνίσει το αίτημα για άμεση και τολμηρή δράση για την αντιμετώπιση της υπαρξιακής απειλής, την οποία συνιστά η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό που είπε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος για τις προτεραιότητές του είναι ενθαρρυντικό, όπως και πολλές από τις  επιλογές προσώπων για καίριες θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Ρέγκαν, ενός επί μακρόν υπέρμαχου της περιβαλλοντικής δράσης στο πηδάλιο της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος, και της Τζίνας Μακάρθι, πρώην επικεφαλής της ΥΠΠ και πρόεδρος στο Συμβούλιο Προστασίας Φυσικών Πόρων, ως συντονίστρια της πολιτικής για το κλίμα του Λευκού Οίκου. Ορθώς ο Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει να υπάρξει μία καθολική προσέγγιση για την κλιματική αλλαγή από την κυβέρνηση εν συνόλω, ώστε οι επιπτώσεις στην υπερθέρμανση να λαμβάνονται υπ’ όψιν στη χάραξη κάθε επιμέρους πολιτικής.

Εάν εφαρμόσει ο νέος πρόεδρος τη δέσμευσή του, τότε θα μπορούσε να αντιστρέψει την οπισθοδρόμηση των τελευταίων τεσσάρων ετών και να κάνει πραγματικά τη διαφορά και στις ΗΠΑ  και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή είναι μια παγκόσμια απειλή και ως εκ τούτου απαιτεί παγκόσμια δράση, επομένως είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να ενταχθούν σε μία παγκόσμια συμμαχία ή κατά προτίμηση να ηγηθούν μιας τέτοιας συντονισμένης προσπάθειας. Μεταξύ των πρώτων πράξεων του Τζο Μπάιντεν ήταν να ενημερωθούν τα Ηνωμένα Εθνη ότι οι ΗΠΑ επανέρχονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ένα παγκόσμιο πλαίσιο, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων ρύπου, που εκτραχύνουν την υπερθέρμανση – αρχικά είχε προωθηθεί από τις ΗΠΑ και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι στόχοι του πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξοι και οι ΗΠΑ πρέπει να οδηγούν με το ίδιο το παράδειγμά τους.

Επίσης, έχει ζωτική σημασία ένας μεγαλόπνοος στόχος για καθαρή ενέργεια, ενώ η μετάβαση σε αυτήν τη φάση είναι εφικτή. Το κόστος παραγωγής της καθαρής ενέργειας από πηγές, όπως είναι ο άνεμος και ο ήλιος, έχει ελαττωθεί δραματικά ήδη και βαίνει μειούμενο. Σε πολλές περιπτώσεις, η καθαρή ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από την ηλεκτρική ενέργεια, την παραγόμενη από ορυκτά καύσιμα, ακόμη και χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα τεράστια οφέλη για το περιβάλλον και την υγεία. Το υδρογόνο, συν τοις άλλοις, αποτελεί ένα αξιοποιήσιμο καύσιμο και είναι έτοιμο να γίνει η επόμενη σημαντική πηγή καθαρής ενέργειας. Η τεχνολογία για την κατασκευή μπαταριών βελτιώνεται συνεχώς. Και, τέλος, με νέες και καλύτερες υποδομές, οι ΗΠΑ μπορούν να δημιουργήσουν ένα έξυπνο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας πανεθνικής εμβέλειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή