«Πονοκέφαλος» από το υψηλό κόστος ρεύματος

«Πονοκέφαλος» από το υψηλό κόστος ρεύματος

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημείο καμπής για τη διαχείριση κρίσιμων θεμάτων στην αγορά ενέργειας που θα απασχολήσουν και τις επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών αποτέλεσε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η συνάντησή του με τον νέο υπουργό Κώστα Σκρέκα. Αν και τα δύσκολα στον τομέα της ενέργειας, όπως για παράδειγμα η σωτηρία της ΔΕΗ, τα «καθάρισε» ο κ. Χατζηδάκης, δεν είναι λίγα τα ανοιχτά θέματα που άφησε πίσω του και καλείται να διαχειριστεί ο κ. Σκρέκας, και μάλιστα σε ένα ηλεκτρισμένο περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει τα μέτρα που προηγήθηκαν για την κάλυψη του ελλείμματος των ΑΠΕ, η αναποτελεσματική λειτουργία του target model και η διαμάχη της ΔΕΗ με την ενεργοβόρο βιομηχανία για τα τιμολόγια ρεύματος. Τα δύο πρώτα θέματα μάλιστα, έλλειμμα των ΑΠΕ και target model, έχουν –σύμφωνα με πληροφορίες– απασχολήσει ήδη τις επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια και βρίσκονται και στην κορυφή της ατζέντας της τηλεδιάσκεψης που θα έχει σήμερα το απόγευμα ο κ. Σκρέκας με τους επικεφαλής των θεσμών.

Η επανέναρξη ενός διαλόγου με την αγορά των ΑΠΕ στην κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στο ζήτημα των ελλειμμάτων είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να εξετάσει άμεσα ο νέος υπουργός, αποκαθιστώντας και τις σχέσεις εμπιστοσύνης της κυβέρνησης με την αγορά.

Η αποτελεσματική λειτουργία του target model μετά τον επανασχεδιασμό που επέβαλε η εκτόξευση της χονδρεμπορικής τιμής στα ύψη είναι επίσης θέμα που χρήζει άμεσης διαχείρισης, καθώς συνδέεται με το κόστος ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, σε μια περίοδο που μαστίζονται από την πανδημία. Αν και την ευθύνη του επανασχεδιασμού έχει αναλάβει η ΡΑΕ, η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου παρακολουθεί πολύ στενά την εξέλιξη προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα και να μπορέσει η αγορά να βρει μια ισορροπία βιώσιμη για τους συμμετέχοντες αλλά και για τους τελικούς καταναλωτές. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στους δύο μήνες λειτουργίας του το νέο μοντέλο της αγοράς έφερε αυξήσεις πάνω από 10% σε επιχειρήσεις μέσης τάσης και μικρότερου μεγέθους αυξήσεις σε νοικοκυριά που είχαν υπογράψει συμβάσεις με ρήτρες οριακής τιμής συστήματος. Με ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις, όμως, της τάξεως του 40% και 50% και για κάποιες κατηγορίες ακόμη και του 52%, απειλείται η ενεργοβόρος βιομηχανία. 

Πέραν των αυξήσεων στην τιμή του ρεύματος, οι συμβάσεις που προτείνει η ΔΕΗ ενσωματώνουν όρους που, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αντιστρατεύονται μηχανισμούς του ευρωπαϊκού πλαισίου για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και χαρακτηρίζονται ως «καταχρηστικοί». Οι προτάσεις της ΔΕΗ έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια της βιομηχανίας, η οποία, μετά και τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για μείωση του ενεργειακού κόστους, ανέμενε μια αντίστοιχη αντιμετώπιση. Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι οι νέες συμβάσεις στηρίζονται στη βασική αρχή «δεν πουλάμε κάτω του κόστους». Η βιομηχανία αναμένει παρέμβαση του νέου υπουργού, ενώ η πλευρά της ΔΕΗ εμφανίζεται διατεθειμένη να παρατείνει τις συμβάσεις πέραν του Φεβρουαρίου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η πλευρά της βιομηχανίας, επικαλούμενη και τη μάχη που δίνεται για να κρατηθούν όρθια τα εργοστάσια σε συνθήκες πανδημίας, προεξοφλεί πάντως ότι εάν η ΔΕΗ δεν πάρει πίσω την πρότασή της, «θα κλείσουν φουγάρα και θα χαθούν θέσεις εργασίας».

Τέλος, η θητεία του κ. Σκρέκα στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα κριθεί και από την υλοποίηση του σύνθετου project της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης των περιοχών Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, καθώς και από την πορεία των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΔΕΠΑ Υποδομών, ΔΕΔΔΗΕ, υπόγειας αποθήκης Καβάλας και πρωτίστως της Λάρκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή