Σε μόλις 22 ημέρες, επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια 400 δισ. δολ.

Σε μόλις 22 ημέρες, επιχειρήσεις άντλησαν κεφάλαια 400 δισ. δολ.

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κεφάλαια ύψους 400 δισ. δολαρίων άντλησαν οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο μόλις μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2021 μέσα από πυρετώδη δανεισμό αλλά και ρεκόρ εισαγωγών σε χρηματιστήρια και νέες εκδόσεις ομολόγων. Η εικόνα αντανακλά τις πολιτικές στήριξης των οικονομιών, που επιστράτευσαν κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας και έδωσαν, έτσι, στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δανείζονται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και στις μετοχές τους συνεχή ανοδική ώθηση.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρήσεις άντλησαν 337 δισ. δολάρια από τις αγορές χρέους μέχρι τις 22 Ιανουαρίου και 64 δισ. δολάρια μέσω εισαγωγών σε χρηματιστήρια και εκδόσεων νέων μετοχών. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times που επικαλείται στοιχεία της εταιρείας δεδομένων Refintiv, αυτή η πυρετώδης άντληση κεφαλαίων είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ υπερβαίνει κατά περίπου 170 δισ. δολάρια τον μέσο όρο των ετών αυτών.  

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, στις αγορές χρέους και μετοχών εξακολουθεί να επικρατεί το αδιαχώρητο, καθώς οι επιχειρήσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η συγκυρία για να επεκταθούν, να αναδιοργανώσουν τη βάση των μετόχων τους ή απλώς για να συγκεντρώσουν μετρητά.

Η πολιτική των κεντρικών τραπεζών έχει δώσει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να δανείζονται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια και να ενισχύουν τους ισολογισμούς τους, ώστε να μπορούν παράλληλα και να αντέξουν τις παρατεταμένες περιόδους αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Τα ιστορικά χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια έχουν εξωθήσει τους επενδυτές να αναζητούν αποδόσεις ακόμη και στις πλέον επισφαλείς επενδύσεις. Ετσι, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ οι εκδόσεις ομολόγων υψηλών αποδόσεων, φτάνοντας τα 49,8 δισ. δολάρια.

«Το μοναδικό πράγμα που έχει σημασία στις αγορές είναι η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική που εφαρμόζεται σε παγκόσμια κλίμακα», τονίζει σχετικά ο Τζον Μακέιν, διαχειριστής επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην Diamond Hill Capital Management, υπογραμμίζοντας πως οι τιμές στην αγορά διαμορφώνονται «σαν να μην έχει πια καμιά σημασία ο κορωνοϊός».

Παράλληλα, ο ρυθμός με τον οποίον αντλούν κεφάλαια οι επιχειρήσεις  μέσω της έκδοσης μετοχών είναι υπερδιπλάσιος εκείνου την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Refinitiv, τα σκήπτρα κρατάει η ισραηλινή εταιρεία παιχνιδιών σε κινητά τηλέφωνα Playtika, η οποία άντλησε 2,2 δισ. δολάρια με την αρχική δημόσια εγγραφή της. Ακολουθεί η κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνητων οχημάτων BYD, που υποστηρίζεται από τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και την περασμένη εβδομάδα άντλησε 3,9 δισ. δολάρια από την έκδοση μετοχών. Προγραμματίζουν, άλλωστε, για το εγγύς μέλλον την αρχική δημόσια εγγραφή τους η εφαρμογή γνωριμιών Bumble και η online εταιρεία πώλησης καρτών Moonpig, σχεδιάζοντας να εισαχθούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης η πρώτη και του Λονδίνου η δεύτερη.

Καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η θεαματική άνοδος που έχουν σημειώσει τα χρηματιστήρια μετά τη ραγδαία πτώση τους τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Ενδεικτική περίπτωση ο δείκτης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, στον οποίο εντάσσονται πολλές αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, αλλά και εταιρείες υπηρεσιών υγείας, που σήμερα βρίσκεται σε διπλάσια επίπεδα από εκείνα του περασμένου Μαρτίου. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο Τζεφ Τόμας, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας που διαχειρίζεται τον Nasdaq, «όταν ρίχνεις τόσα χρήματα στο σύστημα, πρέπει να εισρεύσουν κάπου». Ο ίδιος αναφέρει ότι είδε πολλές εταιρείες να λένε «κοιτάξτε, ας επωφεληθούμε από τις υψηλές χρηματιστηριακές αξίες ώστε να αντλήσουμε κεφάλαια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή