Μικροεπενδυτές νίκησαν τα hedge funds και δημιούργησαν «φούσκα»

Μικροεπενδυτές νίκησαν τα hedge funds και δημιούργησαν «φούσκα»

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει από χθες ένα χρηματιστηριακό δράμα, μια αναμέτρηση δυνάμεων ανάμεσα σε ιδιώτες μικροεπενδυτές και επιθετικά hedge funds της Wall Street με αντικείμενο τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών GameStop, η τιμή της οποίας εκτοξεύθηκε στη στρατόσφαιρα.

Οπως σχολιάζουν σε σχετικό δημοσίευμά τους οι New York Times, οι μικροεπενδυτές, σε μεγάλο ποσοστό ερασιτέχνες, ρίχτηκαν εναντίον των πιο έμπειρων και εξελιγμένων funds κινούμενοι από ένα συνδυασμό απληστίας και ανίας, και από την επέλαση μιας φιλοσοφίας γρήγορου και εύκολου πλουτισμού που προβάλλεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κατέληξαν όμως σε κάτι που, μεταξύ άλλων, άρχισε να μοιάζει και με έναν πόλεμο γοήτρου. Εναντιώθηκαν στην κερδοσκοπική τακτική των funds να στοιχηματίζουν στην πτώση μιας μετοχής, στο γνωστό «σορτάρισμα» στο γλωσσικό ιδίωμα της αγοράς, και άρχισαν να αγοράζουν πυρετωδώς τη μετοχή μιας εταιρείας που βρισκόταν στο στόχαστρο του «σορταρίσματος» από τα hedge funds.

Πρόκειται για τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών GameStop, που βρισκόταν σε δεινή θέση, όπως και πολλές άλλες εταιρείες εν μέσω της πανδημίας, και είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει 450 καταστήματά της.

Την ώρα που οι εμπειρότεροι και επιθετικότεροι επενδυτές της αγοράς «σορτάριζαν» τη μετοχή της GameStop, ένα ετερόκλητο πλήθος μικροεπενδυτών επέμενε να αγοράζει πυρετωδώς εδώ και εβδομάδες την ίδια μετοχή. Κατήγαγε, έτσι, αρκετές νίκες καθώς κατόρθωσε να εκτοξεύσει την τιμή της επίμαχης μετοχής κατά περισσότερο από 400% μέσα σε λίγες ημέρες και σύμφωνα με τους New York Times την εκτίναξε τελικά έως κατά 1.500%. Οπως γίνεται αντιληπτό, η άνοδος της μετοχής ήταν απολύτως αδικαιολόγητη βάσει θεμελιωδών μεγεθών της.

Οι ιλιγγιώδεις κινήσεις έφτασαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του Λευκού Οίκου, με το οικονομικό επιτελείο του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, να δηλώνει από την Τετάρτη το βράδυ ότι παρακολουθεί προσεκτικά τα τεκταινόμενα. Σχετικό ρεπορτάζ του Reuters αναφέρει πως κινητοποιήθηκαν χθες μηχανισμοί της αγοράς, που έθεσαν όρια στις τοποθετήσεις των επενδυτών στη μετοχή της GameStop και ανέστειλαν το περίεργο «παιχνίδι», προκαλώντας υποχώρηση της εν λόγω μετοχής κατά 20%.

Η έστω προσωρινή επιτυχία των μικροεπενδυτών, που σημειωτέον προκάλεσε ζημίες σε μεγαλοεπενδυτές και επιθετικά funds, φαίνεται πως έχει εμπνεύσει πολλές κατηγορίες μικροεπενδυτών οδηγώντας, έτσι, στη μετάδοση της κόντρας και σε ένα είδος πανδημίας στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, από το Αμστερνταμ μέχρι το Σίδνεϊ εκτοξεύονται οι τιμές μετοχών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των hedge funds και οι χρηματιστές σπεύδουν να στοιχηματίσουν ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος στον οποίο θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους οι μικροεπενδυτές.

Στην Ευρώπη, έτσι, ορισμένες μετοχές που έχουν υποστεί βαρύτατο «σορτάρισμα» σημείωσαν άνοδο, όπως για παράδειγμα η Unibail-Rodamco-Westfield (μεσιτικές υπηρεσίες) κατά 20%.

Υπήρξαν και άλλου τύπου παρεπόμενα, όπως η παρανόηση των μικροεπενδυτών σε ό,τι αφορά την επωνυμία της αυστραλιανής εταιρείας ορυχείων GME, που ξαφνικά σημείωσε χθες άνοδο 60%. Σε ορισμένα από τα λεγόμενα chat rooms της Κίνας που προσελκύουν μικροεπενδυτές, αναρτήθηκαν χθες πληροφορίες γύρω από ευκαιρίες για να δώσει κάποιος ώθηση σε συγκεκριμένες μετοχές.

Οπως τονίζουν αναλυτές που σχολίασαν τις εξελίξεις στο Bloomberg, δεν μπορεί κανείς να ξέρει σε τι βαθμό όλες αυτές οι κινήσεις προκλήθηκαν όντως από την αντίδραση των μικροεπενδυτών στο «σορτάρισμα» των funds. Είναι, όμως, γεγονός αυτό που τόνισε ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής της μονάδας έρευνας του ομίλου Pepperstone στη Μελβούρνη, «τα θεμελιώδη μεγέθη είναι εντελώς άσχετα με όλο αυτό, πρόκειται μόνο για ένα είδος κεκτημένης ταχύτητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή