ΤΟΥΡΚΙΑ

Αποσύρει τα Volkswagen ο Ερντογάν

Αποσύρει τα Volkswagen ο Ερντογάν

Η τουρκική κυβέρνηση θα αποσύρει τα αυτοκίνητα της Volkswagen (VW) από τον στόλο των υπηρεσιακών της οχημάτων που αριθμεί 115.000 οχήματα. Παρατηρητές υποπτεύονται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στην ακύρωση της επένδυσης της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία. Βέβαια, ο ίδιος εξακολουθεί να μιλά με άλλες μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla, αν και το θέμα των συζητήσεών τους δεν αφορά αυτοκίνητα. Στα μέσα της εβδομάδας, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της καλιφορνέζικης Tesla, Ελον Μασκ, με θέμα τη συνεργασία τους σε θέματα διαστημικής τεχνολογίας. Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εκτόξευσε τον δορυφόρο Turksat 5A στις αρχές Ιανουαρίου με πύραυλο SpaceX  κατασκευής εταιρείας του Ελον Μασκ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επικριτικής για την τουρκική κυβέρνηση εφημερίδας Sözcü, τώρα, το προεδρικό γραφείο φέρεται να έδωσε εντολή στα υπουργεία και τις Αρχές  της χώρας να αποσύρουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της Volkswagen. Ο γερμανικός κολοσσός της Volkswagen είχε σχεδιάσει να κατασκευάσει στη γείτονα χώρα ένα εργοστάσιο για την παραγωγή των μοντέλων VW Passat και Skoda Superb. Η επένδυση θα ανερχόταν σε περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Το εργοστάσιο θα δημιουργούσε πάνω από 4.000 θέσεις εργασίας και η παραγωγή θα ανερχόταν σε 300.000 οχήματα ετησίως.

Ωστόσο, το σχέδιο της αυτοκινητοβιομηχανίας προκαλούσε αντιδράσεις στη Γερμανία, διότι η Τουρκία παρουσιάζει σοβαρά ελλείμματα στη δημοκρατική διακυβέρνησή της. Το καίριο γεγονός για την ακύρωση της επένδυσης ήταν η στρατιωτική επιχείρησή της στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η οποία επικρίθηκε έντονα διεθνώς και χαρακτηρίστηκε ακόμη και «εισβολή». Μετά αυτό το γεγονός, η Volkswagen ανακάλεσε την απόφασή της να επενδύσει στην Τουρκία. Το σχέδιο ναυάγησε οριστικά το 2020, με την πανδημία του κορωνοϊού να αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας για τη λήψη της απόφασης. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε επισήμως ότι «υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν είναι αναγκαία η επιπρόσθετη παραγωγή οχημάτων». Ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, Μουσταφά Βαράνκ, αντέδρασε με αγανάκτηση. «Γνωρίζαμε ότι μερικοί άνθρωποι δεν ήθελαν για πολιτικούς λόγους αυτήν την επένδυση στην Τουρκία. Εάν μια εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, τότε πρόκειται περί απάτης του επενδυτή, εάν οι αποφάσεις του ληφθούν λόγω πολιτικής πίεσης. Η VW εξαπάτησε τους μετόχους της», δήλωσε.