Το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού

Το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αγώνα δρόμου για την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου επιδίδονται κυβέρνηση και τράπεζες προκειμένου να εκδοθούν οι 52 κοινές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται, αλλά και να υλοποιηθεί η τεχνική προετοιμασία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται αιτήσεις ρύθμισης οφειλών στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού. 

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο με τους αρμόδιους επικεφαλής των διευθύνσεων καθυστερήσεων των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι δύο πλευρές και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ετοιμάσει τις πρώτες 17 –από τις 52 συνολικά– υπουργικές αποφάσεις που απαιτεί ο νόμος. Οι συγκεκριμένες αφορούν τη διαδικασία της εξυγίανσης μιας επιχείρησης και τον εξωδικαστικό μηχανισμό, δηλαδή στάδια πριν από την πτώχευση. Η εξυγίανση αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και προβλέπει τη διάσωση μέσω αναδιάρθρωσης που απαιτεί δικαστική επικύρωση, ενώ ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα υλοποιείται ηλεκτρονικά και θα ισχύσει για τα νοικοκυριά και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί την πιο «βαριά» διαδικασία του νέου πτωχευτικού πλαισίου, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τον βασικό μηχανισμό στον οποίο θα καταφύγουν εκατοντάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο. Παρά το γεγονός ότι η λύση αυτή είναι εθελοντική, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα λειτουργήσει ως κύριος μοχλός για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους μετά το «βουνό» των υποχρεώσεων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, πριν φυσικά οι ιδιώτες υποχρεωθούν να καταφύγουν στην πτώχευση.

Εκτός από την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που θα ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες της διαδικασίας, κρίσιμο θέμα είναι η δημιουργία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται αιτήσεις και θα συνδέεται απευθείας με τις τράπεζες. Η δυσκολία δεν έγκειται μόνο στην τεχνική υποδομή, αλλά αφορά και τη δημιουργία της τυποποιημένης λύσης βάσει της οποίας θα ρυθμίζονται οι οφειλές. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο που θα υπολογίζει τη δόση που θα μπορεί να πληρώνει μια επιχείρηση ή ένα νοικοκυριό για την εξόφληση των χρεών προς το Δημόσιο και τους πιστωτές με βάση τα εισοδήματα που διαθέτει. Ο αλγόριθμος αυτός θα είναι διαφορετικός για τα νοικοκυριά, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις. Την επεξεργασία του έχει αναλάβει η KPMG, κατ’ εντολήν μάλιστα των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι πιέζουν για την έγκαιρη προετοιμασία του νόμου, έτσι ώστε να υλοποιηθεί στις προγραμματισμένες προθεσμίες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος, μετά την παράταση που δόθηκε πρόσφατα, ενεργοποιείται:

• Από την 1η Μαρτίου 2021 για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και τα φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που διαθέτουν περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και πραγματοποιούν κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, μέσω προσφυγής στο δικαστήριο και της δυνατότητας ένταξης στη διαδικασία εξυγίανσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

• Από την 1η Ιουνίου 2021 για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις με περιουσία έως 350.000 ευρώ, μέσω της δυνατότητας εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών τους και παροχής δεύτερης ευκαιρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή