Διχάζουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου οι επιταγές των 1.400 δολαρίων

Διχάζουν τα στελέχη του Λευκού Οίκου οι επιταγές των 1.400 δολαρίων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβεβαιότητα φαίνεται πως περιβάλλει την προεκλογική υπόσχεση του Τζο Μπάιντεν ότι θα στείλει σε όλους τους Αμερικανούς επιταγή ύψους 1.400 δολαρίων. Ακόμη και μεταξύ των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου επικρατεί διχογνωμία ως προς το ύψος των επιταγών και τη βιωσιμότητα της πολιτικής αυτής. Τουλάχιστον δύο από τους οικονομικούς συμβούλους του, η Χίδερ Μπούσεϊ και ο Ντέιβιντ Κάμιν, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά το ύψος του ποσού αλλά και το όριο εισοδήματος που θα επιβάλλεται ώστε να μην αποστέλλεται σε υψηλότερα εισοδήματα τα οποία δεν χρειάζονται βοήθημα. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, το περιβάλλον του Μπάιντεν, –σύμβουλοι και βοηθοί–, εκφράζει φόβους πως οι επιταγές θα κοστίσουν τόσο πολύ ώστε δεν θα μείνουν αρκετά χρήματα για να χρηματοδοτηθούν άλλες προτάσεις του νέου προέδρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας όπως τα πρόσθετα επιδόματα ανεργίας, οι εκτεταμένες φοροαπαλλαγές στους γονείς παιδιών ή και οι ενισχύσεις στις πολιτειακές αρχές και τις τοπικές κυβερνήσεις.

Τόσο η Μπούσεϊ, που είναι μέλος των Οικονομικού Συμβουλίου του προέδρου όσο και ο Κάμιν, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, απέφυγαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στο μεταξύ, την Κυριακή μερίδα Ρεπουμπλικανών αντιπρότεινε πρόγραμμα επιταγών ύψους 600 δολαρίων που εμπεριέχει και ένα τμήμα επιταγών ύψους 1.000 δολαρίων αλλά με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Πρόκειται για πρόγραμμα που προϋπολογίζει δαπάνες μικρότερες και από το 1/3 των δαπανών που προβλέπει το πρόγραμμα Μπάιντεν. Μέχρι την Κυριακή οι Ρεπουμπλικανοί παρέμεναν ουσιαστικά αρνητικά διακείμενοι προς την ιδέα οποιουδήποτε νέου πακέτου στήριξης και επανέφεραν διαρκώς την πρόταση για πλαίσιο στήριξης ύψους 900 δισ. δολαρίων που ψήφισαν τον Δεκέμβριο και το οποίο προβλέπει επιταγές ύψους 600 δολαρίων.

Η ιδέα των επιταγών που θα σταλούν απευθείας στα σπίτια των Αμερικανών ήταν τόσο δημοφιλής μέχρι προσφάτως, ώστε στις αρχές Ιανουαρίου όταν εκκρεμούσαν οι επαναληπτικές εκλογές στην πολιτεία της Τζόρτζια, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να σταλούν αμέσως αν η εν λόγω πολιτεία εκλέξει δύο Δημοκρατικούς. Ενα μήνα αργότερα, όμως, τα χρήματα των επιταγών αποτελούν κλειδί στις διαπραγματεύσεις των δύο κομμάτων για το πακέτο Μπάιντεν των 1,9 τρισ. δολ. Οι δύο Δημοκρατικοί εξελέγησαν όντως στην πολιτεία της Τζόρτζια εν μέρει και εξαιτίας της υπόσχεσης του νέου προέδρου, που τώρα καλείται να στείλει τις επιταγές. Επικρατεί, όμως, διχογνωμία και μεταξύ των Δημοκρατικών για το ύψος της επιταγής αλλά και για το κατά πόσον πρέπει να περιοριστεί το βοήθημα μόνον στους φτωχότερους.

Για τον Μπάιντεν δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης σχετικά με τις επιταγές, ακριβώς επειδή έχει δώσει αυτήν την υπόσχεση στους ψηφοφόρους της Τζόρτζια. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές, τώρα πρέπει είτε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του είτε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρεί, άλλωστε, πως οι επιταγές δεν είναι μόνον ένα πολιτικό καθήκον δικό του αλλά και μια καλή πολιτική: είναι η σαφής απόδειξη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βοηθάει απευθείας τον απλό Αμερικανό πολίτη και πολύ πιο άμεσα από όσο μπορεί να τον βοηθήσει μια πολύ πιο έμμεση στήριξη όπως είναι οι φοροαπαλλαγές. Οπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο,  οι βοηθοί και σύμβουλοι του προέδρου ήλπιζαν πως θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην αποστολή ορισμένων επιταγών, να ανοίξουν επίσης τα σχολεία και να επισπεύσουν τη διαδικασία των εμβολιασμών ώστε να έχει διασφαλίσει τη δημοφιλία του ο νέος πρόεδρος μετά τις πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία. Πολλοί από τους στόχους αυτούς φαίνονται, όμως, επισφαλείς τώρα, καθώς εμφανίζονται νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ πολλοί βουλευτές εναντιώνονται στις προτάσεις του Τζο Μπάιντεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή