Η ελληνική Αdvent στην αγορά του Nasdaq

Η ελληνική Αdvent στην αγορά του Nasdaq

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το νερό θα χρησιμοποιηθεί μια μέρα ως καύσιμο, καθώς το υδρογόνο και το οξυγόνο, που το συγκροτούν, θα παρέχουν μια ανεξάντλητη πηγή θερμότητας και φωτός που θα ξεπερνάει αυτή του άνθρακα». Ιούλιος Βερν, 1874, «Η Μυστηριώδης Νήσος». Μετά 147 χρόνια, μια εταιρεία που ξεκίνησε στην Πάτρα, η Αdvent Technologies, αναμένεται την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Nasdaq της Νέας Υόρκης φιλοδοξώντας να κάνει αυτά τα προφητικά λόγια πραγματικότητα.

Η εταιρεία συνιδρύθηκε το 2006 στην Πάτρα από τον δρα Βασίλη Γρηγορίου και μετά το 2012 μετέφερε την έδρα της στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Μέσω της εισαγωγής στο Nasdaq θα αντλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων της.Η Advent είναι μια από τις λίγες εταιρείες διεθνώς που αναπτύσσει «μηχανές του μέλλοντος», κυψελίδες καυσίμων (fuel cells) που λανσάρονται ως εναλλακτικές στους κινητήρες εσωτερικής καύσης, στις πετρελαιογεννήτριες και στις μηχανές αεροσκαφών και πλοίων. Κατασκευάζει τις ειδικές μεμβράνες – ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούν τα fuell cells σχεδιασμού της για να παραγάγουν ρεύμα. «Τα μικρά αυτοκίνητα ήδη λειτουργούν με μπαταρίες, αλλά φορτηγά, πλοία, αεροσκάφη, τρένα κ.λπ. θα χρειαστούν fuel cells και υδρογόνο», λέει ο CEO της εταιρείας δρ Βασίλης Γρηγορίου.

Τα fuel cells που αναπτύσσει η Αdvent, σύμφωνα με την ίδια, μετατρέπουν το υδρογόνο καθώς και άλλα ανανεώσιμα καύσιμα του μέλλοντος (όπως η πράσινη μεθανόλη, η αμμωνία κ.λπ.) σε ηλεκτρισμό και θερμότητα, με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων ουσιών που μολύνουν την ατμόσφαιρα.Η Advent σημειώνει πως έχει επιλεγεί από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας (DοE) να συναναπτύξει εμπορικά τη νέα γενιά υλικών με τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ Los Alamos National Laboratories και Brookhaven Laboratories. Η διοίκηση της εταιρείας πιστεύει ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα μπορέσει να λύσει πολλά προβλήματα που είχαν τα fuel cells (οι ηλεκτροχημικές μηχανές που μετατρέπουν υδρογόνο σε ενέργεια και θερμότητα) και να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής.

Η εταιρεία επιδιώκει και αναπτύσσει συνεργασίες με κορυφαίες βιομηχανίες παγκοσμίως, αλλά δεν σκοπεύει να παραγάγει, π.χ., δικά της φορτηγά ή μηχανές πλοίων. Οπως λέει ο δρ Γρηγορίου, «υπάρχουν δεκάδες βιομηχανικοί κολοσσοί που πρέπει να αλλάξουν ολοκληρωτικά τα προϊόντα τους τα επόμενα 20 χρόνια και ελάχιστες εταιρείες με την τεχνογνωσία της Advent σε fuel cells. Στόχος μας είναι η στρατηγική συνεργασία μαζί τους, όχι ο ανταγωνισμός».

Τα προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιούνται ήδη σε fuel cells από πολλούς πελάτες σε Ευρώπη, Κίνα και ΗΠΑ. Επίσης, τα ίδια υλικά έχουν χρήσεις και πελάτες σε άλλες αγορές, όπως η παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης, οι μπαταρίες ροής (flow batteries), ακόμα και η δημιουργία ηλεκτροχημικών sensors. «Μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε κινητά τηλέφωνα που θα ανιχνεύουν αν η ατμόσφαιρα είναι μολυσμένη ή αν ένα ψάρι είναι φρέσκο. Στο μέλλον, ακόμα και αν κάποιος είναι άρρωστος. Οι πρώτες εφαρμογές με τεχνολογία Advent στον τομέα αυτό αναμένονται στην παγκόσμια αγορά μέσα στο 2021», λέει η γενική διευθύντρια της εταιρείας δρ Νόρα Γουρδούπη.

Ανω των 700 εκατ. δολ. η αποτίμηση της εταιρείας

Η αποτίμηση της εταιρείας την ημέρα της εισαγωγής της, στις 4 Φεβρουαρίου, εκτιμάται πως μπορεί να διαμορφωθεί πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια, αν κρίνει κανείς από την τιμή της μετοχής του SPAC, AMCI Acquisition Corp (υλοποιεί την είσοδό της στον Nasdaq εξαγοράζοντας ήδη εισηγμένο επενδυτικό όχημα που διαθέτει ρευστότητα), που την Τρίτη διαπραγματευόταν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Γουόλ Στριτ στα 17 δολάρια. Μια τέτοια αποτίμηση μπορεί να κάνει την Advent Technologies τη μεγαλύτερη σε αξία ελληνικής προέλευσης εταιρεία τεχνολογίας απ’ όλες τις startups που ξεκίνησαν στη χώρα μας μετά το 2005. Στη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού σχεδίου της συμμετέχει και η BNP Paribas. Η επενδυτική τράπεζα που πραγματοποιεί την εισαγωγή της Advent μέσω του SPAC (Special Purpose Acquisition Company) είναι η Jefferies, ενώ ορκωτοί λογιστές της εταιρείας είναι η Ernst Young και νομικός σύμβουλος η Ropes & Gray. Η Αdvent στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί με το ΙΤΕ-ΙΕΧΜΗ (το οποίο είναι και μέτοχος) και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), όπου ο δρ Βασίλης Γρηγορίου έχει διατελέσει πρόεδρος για δύο θητείες, αλλά και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Η Advent έχει σκοπό να αναβαθμίσει άμεσα τη μονάδα της στην Πάτρα, έχοντας ήδη ξεκινήσει νέες προσλήψεις, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει και δεύτερη, μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής σε άλλο νομό.

Το 2020 ανακοινώθηκαν μεγάλα στρατηγικά προγράμματα στον τομέα του υδρογόνου. Συγκεκριμένα, η Γερμανία ανακοίνωσε πρόγραμμα 9 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία 7 δισ. ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο 12 δισ. GBP και η Γαλλία 7,2 δισ. ευρώ. Παρόμοια προγράμματα έχουν ανακοινωθεί από την Ιαπωνία, ακόμα και τη Σαουδική Αραβία, καθώς φαίνεται να αποτελεί παγκοσμίως ειλημμένη απόφαση ότι το υδρογόνο θα αντικαταστήσει έως το 2050 σε σημαντικό ποσοστό το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Οι ΗΠΑ, όπου εδρεύει η Advent Technologies, μετά την αλλαγή κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινώσουν παρόμοιο επενδυτικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή