Βάζουν «πράσινα» κριτήρια στα δάνεια για επιχειρήσεις οι σουηδικές τράπεζες

Βάζουν «πράσινα» κριτήρια στα δάνεια για επιχειρήσεις οι σουηδικές τράπεζες

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κριτήριο της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος φαίνεται τελευταία να λαμβάνουν υπόψη τους όλο και περισσότερες σουηδικές τράπεζες προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια σε επιχειρήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Swedbank, με έδρα τη Στοκχόλμη δεν θα χορηγεί πιστώσεις  σε όσες επιχειρήσεις δρομολογούν επενδυτικά σχέδια που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες αλλά ούτε και σε όσες σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κάποιου είδους παραγωγή στην Αρκτική.

Οπως επεσήμανε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλός της, Γενς Χένρικσον, η τράπεζα παραμένει ανοιχτή να χορηγήσει δάνεια σε όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να έχουν ουδέτερο αποτύπωμα διοξειδίου, επισημαίνοντας ότι η Swedbank προγραμματίζει «εντατικές συνομιλίες» με τους πελάτες της προκειμένου να στραφούν σε επενδύσεις που είναι πιο φιλικές στο περιβάλλον. Αντίστοιχες κινήσεις κάνει ήδη η SEB AB, η οποία εξέδωσε το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο πριν από 10 χρόνια. Η τράπεζα προειδοποίησε τον προηγούμενο Νοέμβριο ότι θα αρχίσει να στέλνει τελεσίγραφα στους πελάτες της, αναβάλλοντας τη χορήγηση πιστώσεων σε όσους μολύνουν το περιβάλλον.

Το περιβαλλοντικό κριτήριο που φαίνεται να υπολογίζουν πλέον οι τράπεζες, έρχεται και εν μέσω έντονης κριτικής ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν ενεργήσει επαρκώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Πολλές εξ αυτών έχουν μεν εντάξει την παράμετρο αυτή στη στρατηγική τους, ωστόσο άλλες εξακολουθούν να χορηγούν πιστώσεις σε επιχειρήσεις οι οποίες με τη δραστηριότητά τους επιβαρύνουν το περιβάλλον. Σύμφωνα με έκθεση που επικαλείται το Bloomberg και δημοσιεύθηκε την περασμένη Δευτέρα, από την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, τα τμήματα χορήγησης δανείων 10 μεγάλων τραπεζών της Σκανδιναβίας έχουν δώσει τουλάχιστον 70 δισ. δολ. πιστώσεις σε επιχειρήσεις που δρομολογούν σχέδια υδρογονανθράκων ή ορυκτών που δεν είναι φιλικά στο περιβάλλον. Στο μεταξύ, οι ίδιες τράπεζες έχουν συνήθως μεγάλες μονάδες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων που διαφημίζουν απροκάλυπτα τις καλές επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την προστασία του κλίματος.

Ο Ιλβα Χάνεσταντ, επικεφαλής βιώσιμης ανάπτυξης στη Nordea Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Σκανδιναβία, επεσήμανε στο Bloomberg ότι ο αποκλεισμός από τη δανειοδότηση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Εφόσον μία επιχείρηση δεν δείχνει πρόθυμη να βελτιωθεί τότε αυτός ο αποκλεισμός λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, επεσήμανε. Από την πλευρά του ο Γιάκομπ Κόνιγκ, επικεφαλής της παραπάνω έρευνας, επεσήμανε ότι η νέα πολιτική της Swedbank είναι ένα «θετικό βήμα». Από την άλλη πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή δεν έχει λάβει τις διαστάσεις που εμείς επιδιώκουμε. «Η τράπεζα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρηματοδοτεί μερικές από τις πιο καταστροφικές για τον περιβάλλον δραστηριότητες, εάν όχι άμεσα, τότε έμμεσα», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, άλλη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κλιματική αλλαγή συντελείται με πιο γρήγορους ρυθμούς από τις αρχικές προβλέψεις.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας σε ρυθμό πιο γρήγορο σε σχέση με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Αυτό αυτόματα ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις επιχειρήσεις προκειμένου να συγκρατήσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μπορούν να επιτελέσουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της δέσμευσης των επιχειρήσεων για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα από τη στιγμή κατά την οποία περίπου τα 2/3 της χρηματοδότησής τους προέρχονται από τα τραπεζικά ιδρύματα. Αντίθετα, στις ΗΠΑ οι χρηματαγορές είναι υπεύθυνες για ένα μεγάλο μέρος των χρηματοδοτήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή