Νέα άνοδος με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

Νέα άνοδος με περιορισμένο τζίρο στο Χρηματιστήριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με διστακτικά βήματα κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά το θετικό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμη δυνάμεις για μία κίνηση προς τις 800 μονάδες. Με την πορεία της πανδημίας να παραμένει ανησυχητική, με το lockdown να συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα να αναπροσαρμόζονται συνεχώς, η άμυνα και η επιφυλακτικότητα αποτελούν μονόδρομο για τα χαρτοφυλάκια αυτή τη στιγμή. Αυτή η στάση άλλωστε αποτυπώνεται και στη συναλλακτική δραστηριότητα. Παράλληλα, η υψηλή μεταβλητότητα που επιμένει στο Χ.Α., ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, αποτρέπει τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να αναλάβουν σημαντικές θέσεις προς το παρόν, τη στιγμή μάλιστα που οι προοπτικές της οικονομίας και το «πότε» της ανάκαμψης παραμένουν αβέβαια, παρά την ύπαρξη των εμβολίων. Οπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, η πορεία των κρουσμάτων εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά για το Χ.Α. και για τον λόγο αυτό είναι πιθανές οι διακυμάνσεις στον Γενικό Δείκτη εντός της περιοχής των 730 και 790 μονάδων εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων. 

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 764,33 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά κινήθηκε σε ένα εύρος έως εννέα μονάδων, μεταξύ των 759,05 (-0,20%) και των 767,75 μονάδων (+0,94%), με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 48,28 εκατ. ευρώ.

Κατά την «Κύκλος Χρηματιστηριακή», θα απαιτηθεί η πειστική υπέρβαση του κρίσιμου ορίου των 765 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, προκειμένου να αναπτερωθούν οι προσδοκίες για συνέχιση της ανοδικής κίνησης. Από την πλευρά της, η Merit Securities επισημαίνει πως η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κάτω από τις 774 μονάδες. Σημεία στήριξης είναι οι 740 και 730 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 760 και 775 μονάδες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 0,64% στις 1.823,25 μονάδες, ενώ στο -0,14% και στις 1.073,84 μονάδες ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εντονη ήταν η μεταβλητότητα στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με άνοδο 1,25% στις 455,75 μονάδες, ενώ στα χαμηλά ημέρας υποχωρούσε στο -2,34%. Η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο -0,19%, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 1,04%, ενώ στα θετικά έκλεισε Eurobank και Εθνική στο 1,72% και 2,65% αντίστοιχα.
Στην πορεία των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχουν παίξει και οι εκθέσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών. Η Εθνική και η Eurobank το τελευταίο διήμερο ξεχωρίζουν από το τραπεζικό ταμπλό, με την BofA τη Δευτέρα και την Euroxx χθες να σημειώνουν σε εκθέσεις τους πως οι δύο τίτλοι αποτελούν τις κορυφαίες τους επιλογές από τον κλάδο.

Οπως πάντως σημείωσε η Euroxx, αν και ο τραπεζικός κλάδος είναι αντιμέτωπος με αρκετές προκλήσεις, ωστόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι ελκυστικές και παράλληλα η αγορά αγνοεί το θετικό story που υπάρχει για τη συνέχεια. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τόνισε, παραβλέπουν την ανάκαμψη στα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου μετά το 2022 και τις ευκαιρίες που προκύπτουν από την αντιμετώπιση των κινδύνων «κληρονομίας», όπως οι ευαισθησίες σχετικά με την αναβαλλόμενη φορολογία ή/και τη δημιουργία μιας bad bank, καθώς και την επιτάχυνση του «Ηρακλή 2».
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή