«Κούρεμα» έως 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής

«Κούρεμα» έως 50% για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου για το «κούρεμα» της οφειλής από τους τρεις πρώτους γύρους της επιστρεπτέας προκαταβολής πυροδότησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της περασμένης εβδομάδας, για τις κρατικές ενισχύσεις, η οποία έδωσε τη δυνατότητα να μετατραπεί εκ των υστέρων σε μη επιστρεπτέο ένα μέρος των ενισχύσεων που δόθηκαν υπό μορφή δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγή του οικονομικού επιτελείου, το ποσοστό αυτό, που θα καταστεί μη επιστρεπτέο, σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως 50% της ενίσχυσης. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται τον Μάρτιο. Ωστόσο, προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και έχει ήδη ξεφύγει από τις προβλέψεις ο προϋπολογισμός. «Ας περιμένουμε πρώτα να δούμε πού θα κατασταλάξει όλο αυτό», σχολιάζουν.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να γίνουν οι περικοπές με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια. Βασικό κριτήριο θα είναι η πτώση του τζίρου του 2020. Σημειωτέον ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας κριτήριο ένταξης ήταν η πτώση να ξεπερνάει το 10%. Στους επόμενους κύκλους, το ποσοστό της απαιτούμενης πτώσης του τζίρου αυξήθηκε στο 20%, ενώ το 50% της βοήθειας έγινε μη επιστρεπτέο. Επίσης, στους τρεις πρώτους κύκλους υπήρχε πρόβλεψη για μη επιστρεπτέο κομμάτι, 30%-40%, αλλά μόνο για όσους απασχολούσαν πάνω από 20 άτομα προσωπικό και όσους είχαν μείωση τζίρου πάνω από 70% μετά από ένα χρόνο. 

Η βοήθεια που δόθηκε με τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής ήταν 3 δισ. ευρώ, επομένως ένα οριζόντιο «κούρεμα» 50% θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ συν τους τόκους, δεδομένου ότι η επιστρεπτέα είναι δάνειο με χαμηλό επιτόκιο. Υπολογίζεται ότι περίπου 145.000 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τη βοήθεια αυτή.

Η αγωνία των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έλαβαν την επιστρεπτέα προκαταβολή κορυφώνεται, καθώς η πανδημία δεν υποχωρεί, αλλά την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις και στον προϋπολογισμό, που φτάνει στα όριά του. Οι πληροφορίες μιλούσαν τις προηγούμενες μέρες για σημαντική πτώση των εσόδων τον Ιανουάριο, της τάξης του 20%, μια εικόνα που φαίνεται πως βελτιώθηκε κάπως με τα τελευταία στοιχεία, χωρίς όμως να ανατραπεί. «Οι δημοσιονομικοί πόροι που έχουμε είναι πεπερασμένοι», ανέφερε χθες στο Bluesky TV ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Δεν είμαστε στο 2020, αλλά στο 2021 και έχουμε ήδη δώσει 24 δισ. ευρώ. Προφανώς θα κάνουμε αυτά που πρέπει», συνέχισε, «θα τα βγάλουμε πέρα, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και στοχευμένοι». 

Ο 6ος κύκλος

Εν τω μεταξύ, τον Μάρτιο θα ξεκινήσει και ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ο οποίος σχεδιάζεται να είναι ο τελευταίος και με χαμηλότερο προϋπολογισμό από τους προηγούμενους, ενώ στα 400-500 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται να φτάσει και ο προϋπολογισμός του νέου μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσεων, που ψηφίζεται σήμερα και πρόκειται να εξειδικευθεί το προσεχές διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT