Οι τουριστικές αφίξεις το 2020 γύρισαν την Ισπανία στα επίπεδα του 1969

Οι τουριστικές αφίξεις το 2020 γύρισαν την Ισπανία στα επίπεδα του 1969

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματική ήταν η μείωση των τουριστικών αφίξεων στην Ισπανία κατά την προηγούμενη χρονιά, με τον αριθμό των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα να φθάνει τα επίπεδα του 1969. Οπως μεταδίδει το Reuters, το οποίο επικαλείται επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, o αριθμός των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα το 2020 μειώθηκε πάνω από 80% και διαμορφώθηκε στα 19 εκατ., αριθμός που έχει να καταγραφεί από το 1969. Η μείωση αυτή συνδέεται άρρηκτα με το ξέσπασμα της πανδημίας κατά την προηγούμενη χρονιά, η οποία επέφερε βαρύτατο πλήγμα σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της ισπανικής οικονομίας. Οι τουριστικές αφίξεις κινήθηκαν πτωτικά τον Δεκέμβριο κατά 85% σε ετήσια βάση, μετά την απόφαση των Αρχών της χώρας να επιβάλουν νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ώστε να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία ΙΝΕ, οι τουρίστες δαπάνησαν 86,1% λιγότερα χρήματα τον Δεκέμβριο συγκριτικά με έναν χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, για το σύνολο του έτους, οι τουρίστες ξόδεψαν 19,7 δισ. ευρώ, δηλαδή 78,5% λιγότερα χρήματα σε σύγκριση με τη χρονιά που προηγήθηκε. Αυτή η συρρίκνωση των δαπανών είχε αρνητικές επιπτώσεις και όσον αφορά τα τουριστικά έσοδα. Οπως μεταδίδει το Xinhua, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 19,7 δισ. ευρώ, όταν το 2019 αυτά είχαν ανέλθει στα 91,9 δισ. 

Σημειώνεται ότι στις 28 Ιανουαρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού δημοσίευσε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως ο αριθμός των τουριστών κατέγραψε μία μείωση της τάξεως του 74% παγκοσμίως, ως αποτέλεσμα της επέλασης της πανδημίας. Οσον αφορά την Ισπανία, ενώ τους πρώτους 2,5 μήνες του 2020 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού των ξένων ταξιδιωτών που ήρθαν στη χώρα, η επέλαση του κορωνοϊού και η επιβολή στη συνέχεια ενός τρίμηνου lockdown την ανάγκασαν να κλείσει τα σύνορά της. Το καλοκαίρι υπήρξε μία μικρή ανάκαμψη, ωστόσο, η επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τον περασμένο Σεπτέμβριο οδήγησε σε μία συρρίκνωση της τάξεως του 90% του αριθμού των επισκεπτών. Ο τουρισμός αντιστοιχούσε περίπου στο 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2019, με τη δραστηριότητα στον κλάδο να καταγράφει βουτιά το 2020. Οπως αναφέρει το Reuters, εάν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τη συνεισφορά του κλάδου το 2020, η αναλύτρια της Funcas, Μαρία Χεσούς Φερνάντεθ, εκτιμά ότι είναι περίπου στο 4%-5% του ΑΕΠ. 

Το πλήγμα που υπέστη στην τουριστική κίνηση, οδήγησε και στην εξίσου δραματική συρρίκνωση του ισπανικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή ΙΝΕ, η ισπανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά την περυσινή χρονιά 11%, πτώση που έχει να καταγραφεί από τον ισπανικό εμφύλιο στα τέλη της δεκαετίας του 1930. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία είναι από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία χώρες στην Ευρώπη. Ενώ η εκστρατεία εμβολιασμού εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, κατέγραψε 29.604 νέα κρούσματα προχθές, από περίπου 40.000 που είχαν ανακοινωθεί πρόσφατα, με τον συνολικό αριθμό περιστατικών να φθάνει πλέον τα 2,85 εκατ. Με τη χώρα να βρίσκεται στη δίνη ενός τρίτου κύματος μολύνσεων, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 724 στις 59.805, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τον Απρίλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή