Αντλησε 158,3 εκατ. δολ. η «ελληνική» Advent από την εισαγωγή στο Nasdaq

Αντλησε 158,3 εκατ. δολ. η «ελληνική» Advent από την εισαγωγή στο Nasdaq

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα εισάγεται προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Nasdaq η ελληνικών συμφερόντων Advent Technologies, μια καινοτόμος εταιρεία στην ανάπτυξη τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) και υδρογόνου. Η εισαγωγή της πραγματοποιήθηκε μέσω συγχώνευσης με την AMCI Acquisition Corp., μια ήδη εισηγμένη Special Purpose Acquisition Company (SPAC), που διαθέτει κεφάλαια προς αξιοποίηση τα οποία αποφάσισε να επενδύσει στην Advent.

Η Advent ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2006, αλλά έχει την έδρα της στη Βοστώνη από το 2012. Η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Advent εκτιμάται σε περισσότερα από 700 εκατ. δολάρια, καθιστώντας την εισαγωγή της στο Nasdaq την πιο επιτυχημένη για «ελληνική» startup μέχρι σήμερα. Η εταιρεία, μέσω της συγχώνευσης, πέτυχε να αντλήσει περίπου 158,3 εκατ. δολάρια για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου της, που περιλαμβάνει επενδύσεις σε ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Μέσω της χρηματιστηριακής εισαγωγής η Advent φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας κυψελών καυσίμου επόμενης γενιάς, αναπτύσσοντας τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου. Οι κυψέλες καυσίμου χρησιμοποιούν υδρογόνο, φυσικό αέριο ή άλλες μορφές καθαρών υγρών καυσίμων για την παραγωγή «καθαρής» ενέργειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλαπλές χρήσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (ειδικά σε επαγγελματικά οχήματα και φορτηγά μεγάλου κυβισμού), στην αεροναυπηγική και στην παραγωγή ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Επιπλέον, τα υλικά που έχει αναπτύξει η Advent έχουν εφαρμογές στην παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και σε μεγάλες μπαταρίες αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας (flow batteries).

O δρ Βασίλης Γρηγορίου, συνιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Advent Technologies, δήλωσε βαθιά υπερήφανος «για αυτή την εξαιρετική εξέλιξη, που αποτελεί ορόσημο στη 15ετή επιτυχημένη πορεία της Advent Technologies. Η συνεργασία με νέους στρατηγικούς εταίρους και η άντληση επενδυτικών κεφαλαίων σε συνδυασμό με την καινοτόμο τεχνολογία και το ισχυρό επιχειρηματικό μας μοντέλο θα επιταχύνουν την εξέλιξη των προϊόντων και την επέκτασή μας σε ένα διαφοροποιημένο εύρος νέων διεθνών αγορών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η οικονομία του υδρογόνου».

Η διοίκηση της εταιρείας αποτελείται από τους William Hunter, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της AMCI και νυν οικονομικό διευθυντή (CFO), δρα Emory de Castro, chief technology officer, δρα Χρήστο Κασκαβέλη, chief marketing officer, δρα Νόρα Γουρδούπη, general manager Europe, και James F. Coffey, chief operating officer και general counsel.

Η επενδυτική τράπεζα Jefferies, η εταιρεία ορκωτών λογιστών Ernst & Young και η δικηγορική εταιρεία Ropes & Gray υποστήριξαν την εισαγωγή της Advent Technologies, μέσω SPAC, στο Nasdaq. Σημειώνεται ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των δύο εταιρειών έχει εγκριθεί από τους μετόχους της AMCI και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή