«Κούρεμα» 50% στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1,5 εκατ. δικαιούχους- Ποιοι οι τυχεροί
ΣΤΙΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Κούρεμα» 50% στον ΕΝΦΙΑ για πάνω από 1,5 εκατ. δικαιούχους- Ποιοι οι τυχεροί

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η φτωχοποίηση που έχει προκαλέσει η πανδημία, θα αποτυπωθεί στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να «πιάσουν» το εισοδηματικό όριο που θα τους επιτρέψει να τύχουν διαφόρων ευεργετικών διατάξεων μεταξύ των οποίων και το «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ κατά 50%.

Ήδη, το 2020 χρήση της απαλλαγής έκαναν 1,22 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι και κέρδισαν πάνω από 77 εκατ. ευρώ περιορίζοντας κατά 50% έναν αρχικό λογαριασμό της τάξεως των 154,5 εκατ. ευρώ.

Φέτος, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμη και τα 1,5 εκατομμύρια λόγω της μείωσης του φορολογητέου εισοδήματος. Με περισσότερους από 700.000 μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα να έχουν περάσει ακόμη και 5-6 μήνες μέσα στο 2020 σε καθεστώς αναστολής, οι φετινές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να αποκαλύψουν «κατάρρευση» και των ατομικών και των οικογενειακών εισοδημάτων.

Άλλωστε, εκτός από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, γενναία μείωση εισοδημάτων θα αποτυπωθεί και στις τάξεις των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Ποιο είναι το πλαίσιο που επιτρέπει το «κούρεμα»

Για να λάβετε έκπτωση 50% θα πρέπει:

α. Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. Ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος του συζύγου, της συζύγου και των εξαρτώμενων τέκνων, σε όσες περιπτώσεις ορίζεται από το νόμο ότι τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και του συνολικού φορολογητέου εισοδήματος των εξαρτώμενων τέκνων που έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα και ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων λαμβάνονται από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του οικείου φορολογικού έτους, οι οποίες έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα. Αν οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση, λαμβάνεται ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που έχει δηλωθεί σε μία εκ των δύο δηλώσεων.

β. Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου, δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο ,τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια, με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πηγή: moneyreview

Διαβάστε ακόμη: 

Αντρέ Γκιστάβ Σιτροέν: Το διπλό γρανάζι, ο πόλεμος και τα αυτοκίνητα
Χάσαμε εξαγωγές 3,1 δισ. ευρώ το 2020

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή