Συνωστισμός επενδυτικών funds για ελληνικές startups

Συνωστισμός επενδυτικών funds για ελληνικές startups

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τουλάχιστον 4 νέα επενδυτικά κεφάλαια βρίσκει το 2021 την αγορά των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων, κάποια εκ των οποίων έχουν ήδη ανακοινωθεί ή αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. 

Την ίδια στιγμή, έντονο ενδιαφέρον για το αντικείμενο δραστηριότητας των εγχώριων startups έχουν εκφράσει και επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και το Earlybird, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, με κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ. 

Ηδη τον προηγούμενο μήνα συγκροτήθηκε το fund «Φαιστός», το οποίο θα διαθέτει ρευστότητα αρχικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 25% των εσόδων (372 εκατ. ευρώ) του πρόσφατου διαγωνισμού για τη χορήγηση φάσματος 5G, με σκοπό τη χρηματοδότηση τεχνολογικών εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που θα αφορούν το δίκτυο πέμπτης γενιάς. Παράλληλα, το επενδυτικό κεφάλαιο Marathon Venture Capital, ένα από τα funds του Εquifund, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη λειτουργίας του Marathon Fund II, με αρχικά κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ άλλο ένα fund του Equifund, το VentureFriends, αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει τη συγκρότηση ενός τρίτου fund, με κεφάλαια υπό διαχείριση που, κατά πληροφορίες, θα ανέλθουν περί τα 80 εκατ. ευρώ. 

Παράγοντες της αγοράς σχολιάζουν ότι η δημιουργία νέων funds αποτελεί απόδειξη πως η αγορά ωριμάζει και πως τα επενδυτικά κεφάλαια εξαρτώνται τελευταία σε μεγαλύτερο βαθμό από ιδιωτικές συμμετοχές, δηλαδή από ιδιώτες επενδυτές που, εν αντιθέσει με παλαιότερα, διαβλέπουν στο οικοσύστημα των startups επενδυτικές ευκαιρίες. 

Με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το νεοσύστατο TECS Capital Fund επικεντρώνεται επίσης σε νεοφυείς επιχειρήσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ενώ την ίδια στιγμή ξένα funds, όπως το βουλγαρικό LAUNCHub Ventures, δημιουργούν νέα επενδυτικά κεφάλαια για επενδύσεις και στην Ελλάδα. 

Με το βλέμμα στραμμένο σε επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται, μεταξύ άλλων, και στην Ανατολική Ευρώπη αλλά και σε χώρες της Βαλτικής, το ευρωπαϊκό επενδυτικό κεφάλαιο Earlybird, που διαχειρίζεται πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως η UiPath από το Βουκουρέστι, βάζει στο ραντάρ του και την Ελλάδα. «Πριν από 7 χρόνια  δημιουργήσαμε ένα επενδυτικό κεφάλαιο, το Digital East Fund I, το οποίο αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες σε περιοχές τις οποίες τότε δεν κοίταζαν άλλοι επενδυτές. Αρκετοί έδιναν περισσότερη έμφαση σε περιοχές όπως το Λονδίνο ή το Παρίσι και όχι τόσο σε άλλες, όπως η Αθήνα, η Σόφια, η Πράγα ή το Βουκουρέστι, αν και εκεί υπήρχαν επιτυχημένες τεχνολογικές εταιρείες», επισημαίνει ο εταίρος και συνιδρυτής του Earlybird Ρόλαντ Μάντζερ. 

Ηδη το Earlybird εξετάζει να επενδύσει σε τρεις ελληνικές startups μέσω του Digital East Fund II, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 200 εκατ., επισημαίνοντας ότι όλο και περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια έχουν αρχίσει να διαβλέπουν ευκαιρίες στην Ανατολική Ευρώπη. «Η Ελλάδα έχει παράδοση στην παραγωγή ισχυρών επιχειρηματιών με ανεξάρτητο πνεύμα και διεθνή νοοτροπία. Οπως και το Ισραήλ, η Ελλάδα αποτελεί σχετικά μικρή χώρα, άρα οι έξυπνοι επιχειρηματίες υποχρεώνονται να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και εκτός συνόρων», σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας ότι υπάρχουν κορυφαία τεχνολογικά προγράμματα στο Πολυτεχνείο Αθηνών αλλά και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. «Σήμερα έχουμε τρεις ελληνικές νεοφυείς εταιρείες όπου ετοιμάζουμε πιθανές βραχυπρόθεσμες επενδύσεις», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή