«Εξοικονομώ»: 40.000 οι αιτήσεις – Τι σημαίνει για τις τράπεζες

«Εξοικονομώ»: 40.000 οι αιτήσεις – Τι σημαίνει για τις τράπεζες

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένεση στις τραπεζικές εργασίες θα αποτελέσει για το 2021 η υλοποίηση του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου οι τράπεζες αναμένεται να χορηγήσουν δάνεια 200 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Money Review οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος που έκλεισε για τις 13 Περιφέρειες της χώρας ανήλθαν στις 40.000, από τις οποίες το 60% προβλέπει τραπεζική χρηματοδότηση.

Το 40% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν θα καλυφθεί μέσω της επιδότησης του προγράμματος που φθάνει έως και το 85% για τα χαμηλά εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιχορήγησης αφορά στον επιλέξιμο προϋπολογισμό παρεμβάσεων, ενώ για το υπόλοιπο προβλέπεται η δυνατότητα τραπεζικής χρηματοδότησης με επιδότηση επιτοκίου, διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα κοντά στο 4,5%.

Τα υψηλά ποσοστά επιδότησης ανέβασαν τη ζήτηση για το πρόγραμμα στην κατηγορία 1, που συγκέντρωσε τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων που ξεπέρασε το 60% και σύμφωνα με τα στοιχεία το μέσο ύψος του δανείου διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός συνολικών παρεμβάσεων, φθάνει στις 50.000 ευρώ ανά επιλέξιμη κατοικία ή τις 100.000 ενώ ανά ΑΦΜ ωφελούμενου δικαιούχου όταν πρόκειται για περισσότερες κατοικίες, ενώ στην περίπτωση κοινόχρηστων παρεμβάσεων σε πολυκατοικίες ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός ορίζεται στις 80.000 ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία ο μέσος όρος των παρεμβάσεων με βάση τις αιτήσεις που έγιναν δεν υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι τράπεζες Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Attica και οι Συνεταιριστικές Χανίων, Ηπείρου, Παγκρήτια, Καρδίτσας και Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος στην περίπτωση δανεισμού είναι δυνατή η καταβολή προκαταβολής επί του ποσού του δανείου, που φθάνει έως το 70% και αφορά το κόστος των παρεμβάσεων στο κτίριο και όχι τις υπηρεσίες του συμβούλου έργου ή του μηχανικού. Η προκαταβολή είναι έντοκη και βαρύνει τον ωφελούμενο, αλλά επιστρέφεται μετά την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και την έγκριση της αίτησης.

exoikonomo-40-000-oi-aitiseis-ti-simainei-gia-tis-trapezes0Πηγή: MoneyReview.gr

Διαβάστε ακόμη στο MoneyReview.gr: 

Goldman: Πάει πίσω το άνοιγμα των οικονομιών 

Γιατί η Tesla αγοράζει Bitcoin 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή