Έφυγε στο πρώτο τρίμηνο το 78% του πακέτου στήριξης για το 2021

Έφυγε στο πρώτο τρίμηνο το 78% του πακέτου στήριξης για το 2021

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιπλέον επιβάρυνση, ύψους 750 εκατ. ευρώ τον μήνα, φέρνουν στον προϋπολογισμό οι αποφάσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί περισσότερο το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πηγές του, είναι ο κίνδυνος να παραταθεί το «κλείσιμο» της οικονομίας από τον Απρίλιο και μετά, κάτι που θα κοστίσει 3 δισ. ευρώ τον μήνα, όπως επισημαίνουν. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εκτροχιάσει πλήρως τον προϋπολογισμό, που προς το παρόν σημειώνει μεν υπέρβαση, αλλά ελεγχόμενη.

Το κόστος των τριών πρώτων μηνών, 5,9 δισ. ευρώ, ξεπερνάει την εκτίμηση του προϋπολογισμού, αλλά όχι υπερβολικά. Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός, που προβλέπει συνολικό κόστος μέτρων στήριξης 7,5 δισ. ευρώ, είχε βασιστεί στην εκτίμηση ότι αυτά θα περιορίζονταν κυρίως στο πρώτο τρίμηνο, ότι από Απρίλιο θα άνοιγε η αγορά και ότι η τουριστική σεζόν θα απέφερε το 60% των εσόδων του 2019, προϋποθέσεις που δείχνουν τώρα ανέφικτες. 

Το μηνιαίο κόστος των 750 εκατ. ευρώ οφείλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του, περίπου 600 εκατ. ευρώ, στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με click away, καθώς και στα ενοίκια.

Σημειώνεται ότι ο κ. Σταϊκούρας δεν ανακοίνωσε χθες το μέτρο της επιδότησης των παγίων δαπανών, που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει αποφασιστεί να εφαρμοστεί με βάση τη μείωση τζίρου και τις ζημίες του 2020 και αυτά τα στοιχεία δεν θα είναι γνωστά πριν από τον Μάρτιο.

Τι προβλέπεται

Χθες, ο υπουργός οικονομικών έκανε λόγο για μέτρα που αποσκοπούν στη «μεγαλύτερη, αμεσότερη και πιο στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι κλιμακούμενες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, ανεβάζοντας το κόστος του πρώτου τριμήνου στα 5,9 δισ. ευρώ, υψηλότερα από την εκτίμηση του προϋπολογισμού, στον οποίο έχουν εγγραφεί 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. 

500 εκατ. τον Μάρτιο

Το σημαντικότερο νέο μέτρο είναι το σπάσιμο στα δύο του 6ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η κάλυψη για τις απώλειες του Ιανουαρίου με 500 εκατ. ευρώ. Εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας εξειδίκευσε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της περασμένης Παρασκευής για μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο και για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ. 

Συνολικά, ο 6ος και 7ος, πλέον, κύκλος της επιστρεπτέας θα φτάσουν το 1,5 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 700 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων για τον 6ο κύκλο θα ξεκινήσει έως την ερχόμενη Δευτέρα και οι ενισχύσεις θα δοθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου. Καθώς αφορούν μόνο έναν μήνα, τον Ιανουάριο, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο στις 50.000 ευρώ. 

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζομένους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1-5 εργαζομένους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6-20 εργαζομένους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζομένους. Οπως και στον 5ο κύκλο, το 50% της ενίσχυσης είναι μη επιστρεπτέα, υπό τον όρο της διατήρησης των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021. 

1 δισ. τον Απρίλιο

Ο 7ος κύκλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Σταϊκούρα, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογισθούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει στο τέλος Απριλίου. 

Το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της επιστρεπτέας καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα. Χθες έκλεισε η πλατφόρμα και εκκρεμεί η πληρωμή 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες νέες. Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα όσα παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Τα άλλα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, περιλαμβάνουν:

• Πλήρη απαλλαγή και για τον Μάρτιο από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή, όπως εστίαση, γυμναστήρια, επιχειρήσεις πολιτισμού και αθλητισμού, των επιχειρήσεων τουρισμού και μεταφορών, καθώς και του λιανεμπορίου. Οι ιδιοκτήτες, που είναι φυσικά πρόσωπα, θα αποζημιωθούν με το 80% του μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες νομικά πρόσωπα με το 60%. Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους όλο το α΄ τρίμηνο και των εργαζομένων που βρίσκονται σε αναστολή. Το κόστος για τον Μάρτιο είναι 70 εκατ. ευρώ.

• Μέσα στον Φεβρουάριο, εξάλλου, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών και για τον Νοέμβριο, δεδομένου ότι 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό ΙΒΑΝ λογαριασμού. Η αποζημίωση του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία για τον Ιανουάριο, ώστε να πληρωθεί στις αρχές Μαρτίου.

• Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές, κινηματογράφους και θεατρικές παραστάσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου και του τουριστικού πακέτου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή