ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά 40 εκατ. καταβλήθηκαν σε 63.207 κληρονόμους α΄ βαθμού

Αναδρομικά 40 εκατ.  καταβλήθηκαν σε 63.207 κληρονόμους α΄ βαθμού

Αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν χθες στους λογαριασμούς 63.207 κληρονόμων συνταξιούχων α΄ βαθμού, που αντιστοιχούν στις παράνομες μειώσεις της περιόδου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πληρωμή σε δικαιούχους – κληρονόμους συνταξιούχων α΄ βαθμού χωρίς διαθήκη που υπέβαλαν ηλεκτρονικά και οριστικοποίησαν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση – αίτηση.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, από τις 102.997 αιτήματα της κατηγορίας αυτής προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις προς επιστροφή την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους. Μάλιστα, σύμφωνα με τη διοίκηση του Φορέα, τις προσεχείς ημέρες θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό e-mail στους συγγενείς που υπέβαλαν αίτηση. 

Από τις 72.924 αιτήσεις εκκαθαρίστηκαν μηχανογραφικά οι 63.207 και πληρώθηκαν χθες, Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, 40,096 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους. Επιπλέον 626 αιτήσεις κληρονόμων τέως συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος θα πληρωθούν αύριο, Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, λόγω ειδικής διαχείρισης (εξαίρεσης) που απαιτείται στις κρατήσεις υπέρ υγείας.  

Από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής της αίτησης ενημερωτικό σημείωμα για το ποσό που έλαβε ο κάθε δικαιούχος. Την ίδια ημέρα θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων και σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

Οσο για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρισαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματός τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης 5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία, με στόχο να πληρωθούν στην τρίτη προγραμματισμένη πληρωμή, που είναι για τις 10 Απριλίου 2021.
Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου θα δοθεί σε λειτουργία η υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη.

Υπενθυμίζεται ότι διευκρινίσεις αναφορικά με τα δικαιολογητικά που ζητούνται στις περιπτώσεις των αιτήσεων επιστροφής αναδρομικών από κληρονόμους βρίσκονται στο site του e-ΕΦΚΑ στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.efka.gov.gr/el/dieykriniseis-schetika-me-ta-dikaiologetika-poy-anazetoyntai-stis-periptoseis-ton-aiteseon.