Αγορά αυτοκινήτου Tesla και με bitcoin

Αγορά αυτοκινήτου Tesla και με bitcoin

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O καλιφορνέζικος όμιλος κατασκευής αποκλειστικά ηλεκτρικών οχημάτων της Tesla ανακοίνωσε, χθες, ότι έχει ήδη στην κατοχή του bitcoin συνολικής αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ενώ θα αρχίσει να δέχεται το εν λόγω κρυπτογραφημένο νόμισμα ως μέσον συναλλαγής κατά τις πωλήσεις των προϊόντων της. Σε σχετικό δημοσίευμα του αμερικανικού ενημερωτικού δικτύου του CNBC, η εταιρεία του Eλον Μασκ ανέφερε ότι μετέβαλε την επενδυτική της πολιτική και αγόρασε bitcoin για «να έχει μεγαλύτερη ευελιξία τόσο ως προς τη διαφοροποίηση των μέσων συναλλαγής όσο και ως προς τη μεγιστοποίηση της απόδοσης του ρευστού μας». Σημειώνεται πως η Tesla αυτή τη στιγμή είναι και η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που θα δέχεται πληρωμές σε bitcoin, όπως επισημαίνει σε σχετικό της δημοσίευμα η εφημερίδα Financial Times. Οπως ήταν αναμενόμενο, χθες η τιμή του bitcoin εκτινάχθηκε ώς και 12% μετά την ανακοίνωση της Tesla, αγγίζοντας τις 44.000 δολάρια.

Αποκαλύψεις

Η εταιρεία ηλεκτρονικών οχημάτων αποκάλυψε την επένδυση που είχε κάνει στο διασημότερο των ψηφιακών νομισμάτων, μόλις 10 ημέρες αφότου ο Ελον Μασκ συνέβαλε στην άνοδο της τιμής του bitcoin. Και πώς έγινε αυτό; Απλά πρόσθεσε την ετικέτα #bitcoin στη σελίδα του προφίλ του στο κοινωνικό δίκτυο ανταλλαγής σύντομων μηνυμάτων Twitter. Λίγες ημέρες αργότερα ο Μάσκ την αφαίρεσε από τα προσωπικά του στοιχεία στο Twitter, αλλά συνέχισε να εκθειάζει το bitcoin και άλλα κρυπτογραφημένα νομίσματα, ιδιαίτερα το dogecoin στα 46 εκατ. ακολούθους του. Aξίζει να σημειωθεί πως το bitcoin έχει ενισχυθεί σχεδόν 50% από τις αρχές του χρόνου, ενώ πέρυσι η τιμή του αυξήθηκε πάνω από 300%. 

Οι αναλυτές αποδίδουν τη θεαματική του πορεία στον ολοένα και διογκούμενο ενθουσιασμό από τους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι επιδιώκουν υψηλές αποδόσεις στην περίοδο των χαμηλών επιτοκίων, όπως επισημαίνουν οι Financial Times. Aς σημειωθεί ότι η Tesla είχε επί χρόνια στενότητα ρευστού, διότι έκανε πάντα επενδύσεις στην ανάπτυξη των ηλεκτρικών της οχημάτων. Παρά το γεγονός πως τα οικονομικά της έχουν βελτιωθεί, η τοποθέτηση σε bitcoin ισοδυναμεί με το σχεδόν 8% επί των 19,4 δισ. δολαρίων σε ρευστό και ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2020. Επιπλέον, η εταιρεία ανέφερε ότι ναι μεν θα δέχεται πληρωμές στο κρυπτογραφημένο νόμισμα, αλλά σε πρώτη φάση μόνον σε περιορισμένη βάση. Προσέθεσε, δε, ότι ίσως να ανταλλάξει τα ψηφιακά νομίσματα με κανονικά, αφ’ ης στιγμής διεκπεραιωθούν οι συναλλαγές. Πάντως, ο Ελον Μασκ ανέκαθεν ήταν θιασώτης των ψηφιακών νομισμάτων στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ειδικά για το dogecoin έχει πει πως πρόκειται για «το ψηφιακό νόμισμα του λαού».

Ο Ρόμπι Ντένολμ, επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της Tesla από το 2018, είναι και αρμόδιος της επιτροπής λογιστικού ελέγχου, η οποία αποφάσισε την αλλαγή πλεύσης στην επενδυτική πολιτική της εταιρείας. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην αυτοκινητοβιομηχανία να τοποθετήσει μέρος του ρευστού της σε εναλλακτικά περιουσιακά στοιχεία υπό τη μορφή αποθεματικού, όπως είναι τα ψηφιακά νομίσματα και οι ράβδοι χρυσού. Πριν από την Tesla εισήλθε στο πεδίο των εν λόγω νομισμάτων και η εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών της Paypal, αλλά θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν παύουν να θεωρούνται ιδιαίτερα ριψοκίνδυνα και έντονα ευμετάβλητα εξαιτίας περιστατικών απάτης και κυβερνοκλοπής, αλλά και της δύσκολης μετατροπής τους σε ρευστό εκ νέου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή