Απειλές για τη ζωή τους δέχονται χρηματιστές της Wall Street

Απειλές για τη ζωή τους δέχονται χρηματιστές της Wall Street

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ασχολούνται με τις ανοιχτές πωλήσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές έχουν αρχίσει να φοβούνται για τη ζωή τους, ενώ ορισμένοι δεν δίστασαν να προσλάβουν και ιδιωτική ασφάλεια για να τους φρουρεί, σύμφωνα με τους The New York Times. Σε αυτό αναφέρονται ορισμένες περιπτώσεις χαρακτηριστικές, όπως της Φαχμί Καντίρ, που όποτε ταξιδεύει ενημερώνει για τις συντεταγμένες στο σύστημα πλοήγησης έναν δικηγόρο και έναν συνάδελφό της, ενώ ο Νάτι Κόπικαρ βρέθηκε κάποτε να τον παρακολουθεί ντετέκτιβ στο μπάνιο του γραφείου του. Ο δε Γκάμπι Πλότκιν προσέλαβε πρόσφατα σωματοφύλακα έπειτα από απειλές κατά της οικογένειάς τους. Οι προαναφερθέντες Καντίρ, Κόπικαρ και Πλότκιν είναι χρηματιστές-επενδυτές, οι οποίοι επωφελούνται από τις αποτυχίες των εταιρειών, στοιχηματίζοντας στο ότι οι τιμές των μετοχών τους θα πέσουν. Για αυτό βρίσκονται στο στόχαστρο των επιθέσεων τόσο από στελέχη των εταιρειών όσο και από τους μετόχους τους, ενώ η συναλλαγή του είδους αυτού, το «σορτάρισμα» κατά το κοινώς λεγόμενον, απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες. Αντιμετωπίζοντας τέτοιο μένος, η κ. Καντίρ τόνισε πως αυτό «είναι το κόστος της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας».

Ριψοκίνδυνο επάγγελμα

Ηταν πάντα μια δύσκολη δουλειά και ιδιαίτερα τον περασμένο χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι τιμές των μετοχών εκτινάχθηκαν στα ύψη. Η δε πρόσφατη φρενίτιδα γύρω από τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων βιντεοπαιχνιδιών GameStop το έκανε χειρότερο. Ορισμένοι από τους επενδυτές, που δραστηριοποιούνται σε καθημερινή βάση, αντιτίθεται στο –θεωρούμενο από αυτούς διεφθαρμένο– σύστημα,  το οποίο δημιουργήθηκε για να πλουτίζει η Γουόλ Στριτ. Ετσι αποφάσισαν να αγοράσουν μαζικά μετοχές της GameStop και να στραφούν κατά όσων κάνουν ανοιχτές πωλήσεις και να τους πλήξουν. Οι τελευταίοι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Melvin Capital του κ. Πλότκιν, στοιχημάτιζαν πως οι μετοχές της GameStop θα πέσουν, όταν στο μεταξύ, τα καταστήματά της έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε στα ύψη, όταν μία ομάδα από κυρίως ερασιτέχνες επενδυτές, που συντονίστηκαν μέσω ψηφιακών κοινοτήτων στην πλατφόρμα Reddit στα κοινωνικά δίκτυα, αποφάσισαν να παραγκωνίσουν τα μεγάλα ονόματα της Γουόλ Στριτ. Οι μαζικές τους αγορές κλόνισαν τα κεφάλαια Melvin, αλλά και εκείνα των Point72, τα οποία είχαν κάνει επένδυση στα πρώτα. 

Εν τω μεταξύ, ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανοεβραίος Στίβεν Κόεν, ιδρυτής των κεφαλαίων Point72 και ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων της ομάδας μπέιζμπολ Νιου Γιορκ Μετς, απενεργοποίησε τον λογαριασμό του στο Twitter, διότι εκείνος και άλλοι Αμερικανοεβραίοι διαχειριστές κεφαλαίων γίνονταν στόχος επιθέσεων. Ορισμένοι δέχονταν προσωπικές απειλές αλλά και αντισημιτικά σχόλια. Η μετοχή της GameStop έχει πλέον υποχωρήσει δραστικά από τα επίπεδα όπου η άνοδός της είχε ξεπεράσει το 1.700%. Η κίνηση εν μέρει αποσκοπούσε να βλάψει τα μεγάλα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, εκ των οποίων ορισμένα είχαν τεράστιες απώλειες, ενώ και πολλοί από τους μεμονωμένους επενδυτές θα μπορούσαν επίσης να χάσουν τεράστια χρηματικά ποσά. Στις ΗΠΑ οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν πώς ξεκίνησε το ράλι και εάν πρέπει να δημιουργηθούν νέοι κανόνες εξ αυτού, αναφέρουν οι ΝΥΤ. Στις 18 Φεβρουαρίου θα καταθέσουν στo Κογκρέσο επενδυτές, με δράση στις ανοιχτές πωλήσεις – οι εν λόγω δανείζονται από μία χρηματιστηριακή εταιρεία τη μετοχή-στόχο, την οποία πωλούν και στοιχηματίζουν στην πτώση της. Κατά τον ελληνικής καταγωγής επενδυτή Τζέιμς Χάνος, γνωστό για την πρόβλεψή του πως θα καταρρεύσει λόγω λογιστικού σκανδάλου η Enron το 2001, «παλαιά όσοι διεκπεραίωναν ανοιχτές πωλήσεις φοβόντουσαν για αγωγές από τις εταιρείες-στόχους, σήμερα για επιθέσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή και εις βάρος τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή