Μικρές απώλειες για τον Stoxx 600

Μικρές απώλειες για τον Stoxx 600

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με πτώση ολοκληρώθηκε η χθεσινή συνεδρίαση των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και αρχικά είχε εκδηλωθεί ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον λόγω των προσδοκιών για πιο γοργή ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με -0,09%, ενώ οι κλάδοι που συμπαρέσυραν και τους λοιπούς σε υποχώρηση ήταν αυτοί των ομίλων κοινής ωφελείας και των πετρελαϊκών.

Κέρδη εμφάνισαν οι εταιρείες ειδών πολυτελείας και περίθαλψης, αλλά δεν αντιστάθμισαν τις απώλειες. Ο δείκτης από τις αρχές του μηνός έχει μια άνοδο σχεδόν 4% χάρις στη σταθερή εφαρμογή των εμβολιαστικών προγραμμάτων σε όλο τον κόσμο και τις ελπίδες για  νέο τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο της τάξεως του 0,12%, με 0,10% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι, ενώ οι λοιποί δείκτες με πτώση.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με -0,34%, με -0,54% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -1,44% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ο DAX ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κάμψη παρά τα στοιχεία για αυξημένες εξαγωγές της Γερμανίας κατά τον Δεκέμβριο. 

Οπως παρατηρούν αναλυτές, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου έχει τονωθεί λόγω της αναμονής των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα του Αμερικανού προέδρου, των ρωμαλέων εταιρικών αποτελεσμάτων και των προοπτικών πως τα εμβόλια θα επισπεύσουν την επιστροφή στην κανονικότητα στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες.

Αργά χθες το βράδυ, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν, αντίστοιχα, άνοδο 0,11% και οριακή πτώση 0,1%. Πάντως, οι ανησυχίες για τον ρυθμό των εμβολιασμών, την αποτελεσματικότητά τους έναντι των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού και τη ζημία που έχει προκληθεί στις οικονομίες, παραμένουν.

Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,42% στο 1,2099 δολάριο, ενώ συνολικά ο δείκτης του δολαρίου χθες ως προς ένα «καλάθι» άλλων ισχυρών νομισμάτων εξασθένησε κατά 0,4%. Στην αγορά εμπορευμάτων, τέλος, το πετρέλαιο τύπου Brent διαμορφώθηκε στα σχεδόν 60 δολάρια το βαρέλι λόγω ενδείξεων πως τα αποθέματα της παγκόσμιας αγοράς ελαττώνονται και η ζήτηση βελτιώνεται για τον «μαύρο χρυσό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή