«Παγώνουν» τα χρέη της πανδημίας

«Παγώνουν» τα χρέη της πανδημίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράταση για 8 μήνες, ώς τις 31/12/21, δόθηκε στην αναστολή πληρωμών οφειλών στην εφορία, που έληγε κανονικά στις 30/4, με δυνατότητα πληρωμής στη συνέχεια σε 24 άτοκες ή 48 έντοκες δόσεις. Παράλληλα, παρατείνεται και η καταβολή της δόσης Φεβρουαρίου για τις ρυθμισμένες οφειλές επιχειρήσεων και εργαζομένων πληττόμενων κλάδων.

Συνολικά, τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αφορούν οφειλές ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Τα 600 εκατ. ευρώ αφορούν τα χρέη για τα οποία παρατάθηκε η αναστολή είσπραξης ώς τις 31/12/21 και τα 400 εκατ. ευρώ περίπου τις ρυθμισμένες οφειλές των οποίων παρατείνεται η καταβολή της δόσης Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ χθες το πρωί, είχε προαναγγείλει ότι επίκειται άμεσα ανακοίνωση για τα συσσωρευμένα χρέη του κορωνοϊού, κάτι που ανέμενε η αγορά από καιρό, δεδομένου ότι η πανδημία παρατείνεται και δεν θα είναι σε θέση πολλές επιχειρήσεις να εξοφλήσουν τις υποχρώσεις τους ούτε στα τέλη Απριλίου. Ετσι, λοιπόν, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες τα εξής:

1. Για οφειλές βεβαιωμένες στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα ελεγκτικά κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.

Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων δόσεων ή 48 δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%. Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Πρόκειται, όπως διευκρινίζεται για οφειλές που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης, οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/21 των οφειλών αυτών. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν πλέον να πληρωθούν σε διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 άτοκες ή 48 με επιτόκιο 2,5%) σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του περασμένου Οκτωβρίου (για 12 δόσεις ή 24 με 2,5%).

2. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή. Η πληρωμή της δόσης αυτής θα προστεθεί στο τέλος της αρχικής ρύθμισης. Η λίστα των άμεσα πληττόμενων ΚΑΔ είναι η ίδια που ίσχυσε για αναστολή ρυθμισμένων οφειλών κατά τον μήνα Ιανουάριο 2021.

Υπενθυμίζεται ότι για τις δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, για τις οποίες έχει χορηγηθεί παράταση καταβολής και αναστολή είσπραξης κατά τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο 2020 και Νοέμβριο 2020 έως Ιανουάριο 2021, έχει προβλεφθεί, με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ότι θα καταβληθούν στο τέλος των τρεχουσών ρυθμίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή