H Deutsche Bank «αγκάθι» για τη Μέρκελ

H Deutsche Bank «αγκάθι» για τη Μέρκελ

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ άνοιξε χθες με ομιλία της την καθιερωμένη δεξίωση για τη νέα χρονιά της Deutsche Bank, προβαίνοντας σε μια σπάνια κίνηση από καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ εμφανίστηκε στην εκδήλωση μιας τράπεζας η οποία, αν και η μεγαλύτερη της χώρας, χειμάζεται από ζημίες και σκάνδαλα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος, πρώτη φορά μετά το 2014, παρουσίασε ετήσια κέρδη, στέφοντας με επιτυχία τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου του Κρίστιαν Ζέβιγκ να τον εξυγιάνει.

Εντούτοις, επενδυτές και αναλυτές δήλωσαν ότι, παρά τη συμβολική ψήφο εμπιστοσύνης της Αγκελα Μέρκελ, οι προοπτικές της τράπεζας παραμένουν αβέβαιες. Επικροτούν την πολιτική Ζέβιγκ για τη μείωση των δαπανών, αλλά θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Deutsche Bank να δημιουργήσει έσοδα, εφόσον οι εισροές της από όλες τις βασικές της δραστηριότητες ελαττώθηκαν πέρυσι. Εξαίρεση αποτελεί ο βραχίονας της επενδυτικής τραπεζικής. Οπως δήλωσε η Αλεξάντρα Ανέκε, διευθύντρια χαρτοφυλακίου της Union Investment, η οποία είναι μέτοχος στην Deutsche Bank, «χάρις στην έκρηξη των ψηφιακών συναλλαγών λόγω πανδημίας, η τράπεζα κατόρθωσε να αποκομίσει κέρδη». Αυτήν την περίοδο ο γερμανικός τραπεζικός όμιλος βρίσκεται στο μέσον μιας ριζικής αναδιοργάνωσής του, η οποία, όπως υπολογίζεται, θα αποφέρει έσοδα μειωμένα κατά 1,6 δισ. ευρώ το 2022 εν συγκρίσει με το 2020, βάσει των εκτιμήσεων αναλυτών.

«Πρέπει να ρωτήσουμε τον Κρίστιαν Ζέβιγκ από πού θέλει να κερδίσει χρήματα η τράπεζά του μέσα στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια», δήλωσε ο Κλάους Νίεντινγκ από την ομάδα μετόχων της Deutsche Bank, DSW. «Η τράπεζα χρειάζεται περισσότερες κατηγορίες δραστηριοτήτων, οι οποίες να της αποφέρουν τα αναγκαία έσοδα». Ο γερμανικός όμιλος επεξεργάζεται ορισμένες ιδέες. Το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής, το οποίο επικεντρώνεται σε πελάτες λιανικής και διαθέτει ήδη 22 εκατομμύρια από αυτούς, ευελπιστεί να αυξήσει τον αριθμό όσων χρεώνονται τέλη για τις καταθέσεις τους, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη. Ο δε βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχει στόχο να αναπτυχθεί στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ το τμήμα που εξυπηρετεί επιχειρήσεις επιδιώκει να επεκταθεί στο πεδίο των πληρωμών εμπόρων.

Κατά τον Κρίστιαν Ζέβιγκ, σταδιακά οι δραστηριότητες της επενδυτικής τραπεζικής θα πρέπει να συνεισφέρουν μόνον το 30% των δομικών εσόδων, όταν αντιστοιχούσαν σχεδόν στο 40% το 2020. Σημειώνεται πως τα χαμηλά επιτόκια και ο έντονος ανταγωνισμός έχουν μειώσει τα κέρδη για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εξ ου και ο κ. Ζέβιγκ, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι της Deutsche Bank το 2018 για να την κάνει να ορθοποδήσει, επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στο να περιστείλει δραστικά τα κόστη. Εχει μειώσει κατά 18.000 το προσωπικό της DB και έχει διακόψει ορισμένες δραστηριότητες.

Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ λαμβάνει αποστάσεις από τον τραπεζικό κλάδο της Γερμανίας αφότου η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 οδήγησε σε ενοχλητικές περιπτώσεις διάσωσης τραπεζών με τα χρήματα των φορολογουμένων. Φέτος, το γραφείο της καγκελαρίας ανέφερε πως η Αγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε με ευχαρίστηση την πρόσκληση της DB για τη δεξίωση, η οποία διεξήχθη ψηφιακά. «Λαμβάνοντας υπόψη την 150ετή ιστορία της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και τη σημασία του κλάδου αυτού στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, ένας φόρος τιμής σε αυτήν είναι κάτι φυσικό», ανέφερε το γραφείο. Κατ’ ιδίαν, πάντως, τραπεζικά στελέχη διαμαρτύρονται, λέγοντας πως οι πολιτικοί δεν δείχνουν πρόθυμοι να στηρίξουν τον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως έκαναν με άλλους κλάδους, λόγου χάριν με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή