Σημάδια αισιοδοξίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

Σημάδια αισιοδοξίας στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αριθμός των Αμερικανών, οι οποίοι κατέθεσαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, μειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά μια ανοδική πορεία της προηγούμενης περιόδου. Οι νέες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν στις 793.000 σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Φεβρουαρίου 2021. Οι αιτήσεις για παροχή του επιδόματος μειώθηκαν ελάχιστα κατά 19.000.

Οι αιτήσεις παραμένουν πάνω από το μέγιστο των 665.000 κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2007-2009. Ωστόσο, είναι πολύ κάτω από το ρεκόρ των 6,867 εκατομμυρίων που αναφέρθηκαν τον περασμένο Μάρτιο όταν η πανδημία έπληξε τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, αναγνώρισε την Τετάρτη ότι η «βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας διεκόπη» τους τελευταίους μήνες λόγω της έξαρσης των λοιμώξεων από κορωνοϊό, που επηρέασαν σημαντικά την εστίαση και άλλες καταναλωτικές επιχειρήσεις

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τις πληγές που άφησε η πανδημία. «Απαιτείται δέσμευση από όλη την κοινωνία, με συνεισφορές από τον κυβερνητικό και τον ιδιωτικό τομέα», υποστήριξε. Η κυβέρνηση ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι η οικονομία δημιούργησε μόνο 49.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο μετά την απώλεια 227.000 τον Δεκέμβριο.

Αλλά υπάρχει λόγος για προσεκτική αισιοδοξία. Τα καταγεγραμμένα νέα κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά 25% την περασμένη εβδομάδα, η μεγαλύτερη πτώση από τότε που η πανδημία έπληξε τη χώρα. Οι λοιμώξεις έχουν πλέον μειωθεί για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters για τις πολιτειακές και κομητειακές αναφορές. Εάν συνεχιστεί η τάση και διευρυνθεί η διανομή εμβολίων, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε περισσότερες επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά. 

Το προτεινόμενο πακέτο ανάκαμψης 1,9 τρισ. δολαρίων από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, επιπλέον των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόσθετη ανακούφιση από πανδημία που παρείχε η κυβέρνηση στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μπορούσε επίσης να στηρίξει την αγορά εργασίας. 

Η οικονομία έχει ανακτήσει 12,3 εκατομμύρια από 22,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά την πανδημία.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου εκτιμά ότι η απασχόληση δεν θα επιστρέψει στο προπανδημικό επίπεδο πριν από το 2024. Εκατομμύρια άνεργοι Αμερικανοί βιώνουν μεγάλες περιόδους ανεργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή