Νέα κριτήρια στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Νέα κριτήρια στο «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας με τη συνδρομή της πράσινης ενέργειας αλλά και του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο και αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το καλοκαίρι. Ως «ενεργειακή φτώχεια» ορίζεται διεθνώς η αδυναμία πρόσβασης σε βασικές ενεργειακές υπηρεσίες, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, η θέρμανση, η ψύξη κ.ά., και τα ποσοστά στη χώρα μας έχουν αυξηθεί δραματικά μετά τη δεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο του υπουργείου, όπως το περιγράφουν αρμόδιοι παράγοντες, περιλαμβάνει έναν πιο μόνιμο και σταθερό μηχανισμό μείωσης των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τους ευάλωτους καταναλωτές, που θα στηρίζεται σε διμερή συμβόλαια προμηθευτών ρεύματος με παραγωγούς ΑΠΕ.

Οσον αφορά το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το υπουργείο σε συνεργασία με το ΤΕΕ εξετάζει την εισαγωγή νέων κριτηρίων, έτσι ώστε η αξιολόγηση των προτάσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα να μην περιορίζεται στην πληρότητα του φακέλου και στην ταχύτητα υποβολής. Η ηλικία του κτιρίου, το ετήσιο εισόδημα αλλά και οι καιρικές συνθήκες είναι τα κριτήρια που εξετάζει το υπουργείο. Οπως διευκρινίζεται από πλευράς του υπουργείου, θα αξιοποιηθεί και το κριτήριο των βαθμοημερών, κατά τα πρότυπα της εφαρμογής του από το υπουργείο Οικονομικών για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Στόχος είναι να εντάσσονται κατά προτεραιότητα τα φτωχότερα νοικοκυριά και όσα βρίσκονται σε περιοχές όπου επικρατούν ακραίες κλιματολογικές συνθήκες.

Παράλληλα επανεξετάζονται τα ποσοστά επιδότησης των επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων αλλά και η λίστα των επιλέξιμων παρεμβάσεων που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή