Γερμανία: Πότε θα γίνουν τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Γερμανία: Πότε θα γίνουν τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνουν μόλις είναι εφικτά από άποψη υγείας. Σε περιφερειακό επίπεδο όμως, τα ανοίγματα είναι πιθανά σε περίπτωση χαμηλών δεικτών συχνότητας κρουσμάτων κορωνοϊού, είπε ο υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk). 

Καμία σαφής προοπτική ανοίγματος με ημερομηνία ή κάποια συγκεκριμένα κριτήρια, επιπροσθέτως ο φόβος για το κλείσιμο των συνόρων και, συνεπώς, ο κίνδυνος της διακοπής της εφοδιαστικής αλυσίδας: αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι επιχειρηματικές ενώσεις είναι απογοητευμένες με την απόφαση για παράταση του lockdown της ομοσπονδιακής και των κυβερνήσεων των κρατιδίων λόγω του κορωνοϊού. Ορισμένοι επιχειρηματίες προτίθενται μάλιστα να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο.

Ο Άλτμάιερ εξέφρασε την κατανόησή του για την κριτική η οποία ασκείται από την οικονομία λόγω των περιορισμών οι οποίοι επεβλήθησαν εξαιτίας του κορωνοϊού, αλλά ταυτόχρονα ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός τους υπερασπίστηκε . 

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να σκεφτούμε τη χαλάρωση είναι ο δείκτης συχνότητας των κρουσμάτων κορωνοϊού ανά επτά ημέρες να είναι το πολύ 35 ανά 100.000 κατοίκους. Το παρατεταμένο lockdown οδηγεί σε σοβαρές απώλειες για πολλούς επιχειρηματίες. Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει προοπτική ανοίγματος με τη μορφή συγκεκριμένης ημερομηνίας, αλλά οι αποφάσεις έχουν φέρει μια σημαντική αλλαγή: Ο στόχος των επτά ημερών, που έχει διορθωθεί προς τα κάτω, δεν χρειάζεται να επιτευχθεί σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να σκεφτούμε ανοίγματα. Σε περιφερειακό επίπεδο, τα ανοίγματα είναι (επομένως) πιθανά», τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών.

Ο Άλτμάιερ σχεδιάζει μια οικονομική σύνοδο κορυφής για την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. «Σε αυτήν θέλω να συζητήσω με τις επαγγελματικές ενώσεις για πιο συγκεκριμένες προοπτικές ανοίγματος, όπως είναι το ζήτημα του ποιες βιομηχανίες θα πρέπει να επιτραπεί να ανοίξουν πρώτα – φυσικά στο πλαίσιο των αποφάσεων της ομοσπονδιακής με τις κυβερνήσεις των κρατιδίων», όπως είπε. 

Πηγή: Deutschlandfunk 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή