Θετικό κλίμα στις αγορές με ρεκόρ για S&P 500

Θετικό κλίμα στις αγορές με ρεκόρ για S&P 500

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό επενδυτικό κλίμα επικράτησε στις χρηματιστηριακές αγορές την εβδομάδα που διανύσαμε, με τους αμερικανικούς δείκτες S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά. Ωθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν οι ανακοινώσεις θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς και η επιτάχυνση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, η εθνική επιτροπή εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca –εμβόλιο φθηνότερο και ευκολότερο στη μεταφορά και στη διανομή από αυτό των Pfizer/BioNTech– σε πολίτες ηλικίας έως και 64 ετών, μετά την πρόσφατη έγκρισή του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για άτομα άνω των 18 ετών. Παράλληλα, οι προσδοκίες για ψήφιση έως το τέλος Φεβρουαρίου του μεγάλου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης για την αμερικανική οικονομία που έχει προτείνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, αυξάνει την αισιοδοξία για ανάκαμψη. Μάλιστα, η καμπύλη των αμερικανικών επιτοκίων εξακολουθεί να αυξάνεται πολύ πάνω από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή καμπύλη, σηματοδοτώντας ότι η εκτιμώμενη ανάπτυξη και η αύξηση των τιμών στις ΗΠΑ προηγούνται έναντι της προβλεπόμενης ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Εντούτοις, τα στοιχεία Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, τόσο για την αγορά εργασίας όσο και την πορεία των τιμών, ήταν ασθενέστερα από τα αναμενόμενα, καθώς οι νέες θέσεις εργασίας πέραν του γεωργικού τομέα αυξήθηκαν κατά 49.000 (έναντι μέσης εκτίμησης για αύξηση κατά +105.000), ενώ ο πληθωρισμός ενισχύθηκε κατά 0,3% μηνιαίως (+1,4% σε ετήσια βάση) και ο πυρήνας του πληθωρισμού παρέμεινε σταθερός για δεύτερο συνεχή μήνα (+1,4% σε ετήσια βάση).

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Τετάρτη, σε ομιλία του στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης, ότι η αγορά εργασίας παραμένει «εύθραυστη» εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας, και οι συνθήκες απέχουν πολύ από την πλήρη απασχόληση, τονίζοντας ότι η Fed θα συνεχίσει να παρέχει σημαντική στήριξη στην οικονομία μέσω της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής της.

Παράλληλα, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν υπογράμμισε ότι η χώρα μπορεί να επιστρέψει σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης το 2022 εάν το πακέτο δημοσιονομικής ώθησης της οικονομίας εγκριθεί σύντομα από το Κογκρέσο. Στις αγορές συναλλάγματος, το θετικό κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές οδήγησε σε πτώση του δολαρίου ΗΠΑ, με τον δείκτη DXY να υποχωρεί σε χαμηλό 2 εβδομάδων 90,251 την Τετάρτη, προτού ενισχυθεί ελαφρώς στην περιοχή του 90,500/600 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή. Επωφελούμενη από την πτώση του δολαρίου, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό 2 εβδομάδων 1,2149 την Πέμπτη, παραμένοντας την Παρασκευή ενισχυμένη κατά περίπου 0,6% σε εβδομαδιαία βάση.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή