Νέα βεβαίωση μετακίνησης για εργαζομένους

Νέα βεβαίωση μετακίνησης για εργαζομένους

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα βεβαίωση μετακίνησης θα πρέπει να λάβουν από Δευτέρα όλοι οι εργαζόμενοι στην Αττική αλλά και στις περιοχές όπου ισχύουν αυστηρά περιοριστικά μέτρα, με στόχο τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων αλλά και την πάταξη φαινομένων καταστρατήγησης της νομοθεσίας. 

Αναλυτικά, όλοι μισθωτοί που δεν είναι σε τηλεργασία ή σε αναστολή σύμβασης θα πρέπει από τις 15 Φεβρουαρίου να φέρουν τη νέα  βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη», ακόμη κι αν το έντυπο που έχουν ήδη στα χέρια τους λήγει αργότερα. 

Βάσει του σχεδιασμού, εργαζόμενος που έχει προδηλωθεί σε τηλεργασία ή σε αναστολή δεν θα δικαιούται βεβαίωση. Το όνομά του θα «χτυπάει» στο σύστημα, με το που θα πληκτρολογούνται τα στοιχεία του. Μάλιστα, η νέα βεβαίωση σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει προσυμπληρωμένο το πραγματικό ωράριο εργασίας και τις δηλωμένες υπερωρίες, πεδίο που σήμερα μπορούσε να το συμπληρώσει χειρόγραφα ο εργοδότης. Διατηρείται δε, σε ισχύ η διάρκεια της βεβαίωσης για 14 ημέρες.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». Βεβαιώσεις που έχουν δοθεί σε τηλεργαζόμενους και μισθωτούς σε αναστολή παύουν να ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα 15/2. Αναλυτικά αναφέρεται: «Βεβαίωση κίνησης κατ’ εφαρμογή της παρούσας δεν χορηγείται πάντως σε εργαζόμενο ή υπάλληλο που δεν προσέρχεται στην εργασία, ιδίως λόγω του ότι τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης εργασίας. Τυχόν ήδη χορηγηθείσες βεβαιώσεις κίνησης σε πρόσωπα που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του προηγούμενου εδαφίου παύουν να ισχύουν από τις 15.2.2021».

Αλλαγές υπάρχουν και στη μετακίνηση των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς θα χρειάζονται υπεύθυνη δήλωση από την «Εργάνη» ή βεβαίωση τύπου Α αλλά και εκτύπωση από το Τaxis, των φορολογικών στοιχείων και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή