Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ ο Μάρτιν Τζούρντα

Παραιτήθηκε από το ΤΧΣ ο Μάρτιν Τζούρντα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκτή έγινε από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα, ο οποίος αποχωρεί από τη διοίκησή του ύστερα από περίπου τέσσερα  χρόνια θητείας. Η θητεία του κ. Τζούρντα έληγε κανονικά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και η αποχώρηση επισπεύστηκε καθώς το τελευταίο διάστημα είχε γίνει σαφές ότι δεν επρόκειτο να ανανεωθεί. Η αποχώρηση έχει άμεση ισχύ και συγκεκριμένα από χθες, ενώ στο μεσοδιάστημα, έως την επιλογή του νέου επικεφαλής, καθήκοντα διευθύνοντος θα εκτελεί ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ταμείου Ηλίας Ξηρουχάκης.

Η αλλαγή φρουράς στο ΤΧΣ γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς επίκειται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τοποθετείται τον Απρίλιο. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο κ. Τζούρντα, σε δηλώσεις του, είχε προσδιορίσει ως χρόνο υλοποίησης της αύξησης τον Μάρτιο. Ο κ. Τζούρντα είναι αυστριακής καταγωγής και ανέλαβε καθήκοντα στις 12 Ιουνίου του 2017, φέροντας τη στήριξη του SSM. Αν και το βιογραφικό του αναφέρει πλούσια εμπειρία σε θέματα μετασχηματισμού τραπεζών στο εξωτερικό, από την πλευρά της κυβέρνησης του αποδίδεται καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον απογαλακτισμό του τραπεζικού τομέα από το κράτος, ενώ διαφορετικές απόψεις, που ενίοτε είχαν οδηγήσει και σε διαφωνίες, υπήρξαν και με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. 

Σύμφωνα με όσα του καταλογίζουν, τελευταία αφορμή για εντάσεις υπήρξε η συγκρουσιακή συμπεριφορά που είχε με αφορμή το θέμα της Πειραιώς, προκαλώντας εντάσεις με τη διοίκηση. Η επιλογή του νέου προσώπου που θα ηγηθεί του ΤΧΣ θα γίνει έπειτα από διεθνή διαγωνισμό και μετά την υποβολή υποψηφιοτήτων που θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από την επιτροπή επιλογής. Να σημειωθεί ότι τρία από τα έξι μέλη της επιτροπής επιλογής υποδεικνύονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και τον ESM, δύο από τον υπουργό Οικονομικών και ένα από την ΤτΕ. Τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο του ταμείου θα πρέπει να εγκρίνει το Euroworking Group. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τη διαδικασία θα προετοιμάσει σύμβουλος που θα ορίσει και τα κριτήρια τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει ο νέος επικεφαλής του ταμείου, τα οποία εκτός από τη διεθνή εμπειρία θα πρέπει να είναι η εμπειρία σε θέματα μετασχηματισμού του τραπεζικού τομέα, με κύριο έργο τη μείωση του ποσοστού που διαθέτει σήμερα το Δημόσιο στις τράπεζες. 

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία του νέου νόμου, που θα επιτρέπει στο ΤΧΣ να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών έως του ποσοστού που διαθέτει. Στην περίπτωση της Πειραιώς, αυτό μεταφράζεται σε δικαίωμα συμμετοχής έως του 61,3% που διαθέτει μετά τη μετατροπή του Cocos σε μετοχές. Στον νέο νόμο θα συμπεριληφθεί και η διάταξη που θα απαλλάσσει τα μέλη του συμβουλίου του ταμείου από τυχόν ποινικές ευθύνες που απορρέουν στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους. Η σχετική διάταξη έχει αποσταλεί προς έγκριση στην ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή