Ενοίκια: Στην αναμονή οι ιδιοκτήτες για αποζημιώσεις από το Δημόσιο

Ενοίκια: Στην αναμονή οι ιδιοκτήτες για αποζημιώσεις από το Δημόσιο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι αν και έχουν υποστεί μείωση ενοικίου το κράτος δεν τους έχει αποζημιώσει ακόμα για τα ενοίκια του Νοεμβρίου. Πέρα από τα λάθη των ιδιοκτητών, διαπιστώνονται δεκάδες προβλήματα που δεν είχαν προβλεφθεί από τον νόμο ή από παρατυπίες των ενοικιαστών, με αποτέλεσμα τόσους μήνες να μη λαμβάνουν ούτε το αναλογούν ενοίκιο ούτε την αποζημίωση από το κράτος. Την ίδια στιγμή, οι δηλώσεις του οικονομικού επιτελείου μεταβάλλονται επί τα χείρω ως προς τις πληρωμές των ιδιοκτητών. Με βάση τις αρχικές δηλώσεις θα έπρεπε ήδη να έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις του Νοεμβρίου σε όλους (εκκρεμούν σε αρκετούς), καθώς και του Δεκεμβρίου, ενώ στα τέλη του τρέχοντος μηνός είχε ανακοινωθεί ότι θα καταβληθούν και οι αποζημιώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου με τα μηδενικά ενοίκια. Πλέον, ο προγραμματισμός που αφήνει στον αέρα τους ιδιοκτήτες, αρκετοί από τους οποίους ζουν από τα ενοίκια, προβλέπει την αποζημίωσή τους ως εξής:

• Την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή για τα ενοίκια του Δεκεμβρίου.
• Αρχές Μαρτίου για τα ενοίκια του Ιανουαρίου.
• Αρχές Απριλίου θα πιστωθεί το ενοίκιο του Φεβρουαρίου.
• Αρχές Μαΐου το ενοίκιο του Μαρτίου.

Ουδείς μπορεί να καταλάβει την κωλυσιεργία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, δεδομένου ότι συμβάλλουν έμπρακτα στη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών που πλήττονται από την κρίση. Μάλιστα, η προχειρότητα είναι κάτι περισσότερο από εμφανής, καθώς ιδιοκτήτες ακινήτων σε αρκετές περιπτώσεις εισέπραξαν μικρότερο ύψος αποζημίωσης από αυτό που ανέμεναν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί στις δηλώσεις μισθώσεων ως ημερομηνία είσπραξης του κανονικού ενοικίου να εμφανίζεται το μέσο κάθε μήνα. Ετσι, το σύστημα έλαβε υπόψη ως βάση υπολογισμού την εισοδηματική απώλεια όχι για ολόκληρο τον μήνα, αλλά το ήμισυ αυτού. Κατά συνέπεια, ήταν μειωμένο και το ύψος της αποζημίωσης.

Επίσης, αρκετοί ιδιοκτήτες είτε από λάθος είτε από συμφωνία με τους ενοικιαστές έχουν δώσει το δικαίωμα υπεκμίσθωσης του ακινήτου. Ακόμα και εφόσον έχει συμφωνηθεί θα πρέπει ο ενοικιαστής να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη του. Στην περίπτωση της αποζημίωσης, εφόσον η νέα επιχείρηση που μισθώνει το ακίνητο είναι πληττόμενη έχει δικαίωμα να καταβάλει στον υπεκμισθωτή μειωμένο ενοίκιο και αυτός να αποζημιωθεί από το κράτος. Ωστόσο, ο έχων το δικαίωμα της υπεκμίσθωσης (α΄ ενοικιαστής) θα πρέπει να καταβάλει εξ ολοκλήρου το μίσθωμα που έχει συμφωνηθεί βάσει του συμβολαίου (εγκύκλιος 2184 παράδειγμα γ). Μάλιστα, από την ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι όσοι έχουν παρατυπήσει θα υποστούν και τις σχετικές συνέπειες.

Στο μεταξύ, τον δρόμο για την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου Μαρτίου για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή άνοιξε η τροπολογία που κατέθεσε τη Δευτέρα το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ. Με την τροπολογία και τη νέα υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει, το νέο καθεστώς για τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες διαμορφώνεται ως εξής:

1. Μηδενικά ενοίκια: Απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή ενοικίου και τον Μάρτιο:

– Επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.).
– Επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
– Τα γυμναστήρια και οι επιχειρήσεις του αθλητισμού.
– Επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά πλήττονται ιδιαίτερα από τα περιοριστικά μέτρα.

2. Λιανεμπόριο. Μηδενικό το ενοίκιο του Μαρτίου και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

3. Πληττόμενες επιχειρήσεις που είναι ανοιχτές: Το ενοίκιο του Μαρτίου θα είναι μειωμένο κατά 40%. Αναμένεται να εκδοθεί απόφαση με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

4. Εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας δικαιούνται και τον Μάρτιο μείωση κατά 40% του ενοικίου που πληρώνουν για την κύρια κατοικία τους ή και για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία του.

5. Ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι φορολογούμενοι που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Μάρτιο θα αποζημιωθούν από το κράτος για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου ενοικίου. Για παράδειγμα στα 1.000 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής δεν θα πληρώσει τίποτα για τον Μάρτιο και ο ιδιοκτήτης θα εισπράξει από το κράτος το 80% του ενοικίου, δηλαδή 800 ευρώ, τα οποία θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Από το ενοίκιο των 1.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα χάσει 200 ευρώ αλλά τα 800 ευρώ που θα δει στον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι αφορολόγητα. Οσοι εισπράξουν «κουρεμένα» ενοίκια κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημίας που έχουν υποστεί. Για παράδειγμα, στα 600 ευρώ ενοίκιο ο ενοικιαστής θα πληρώσει τον Μάρτιο 360 ευρώ. Από τα 240 ευρώ που θα χάσει ο ιδιοκτήτης το κράτος θα του δώσει τα 120 ευρώ με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα λάβουν καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν από το κράτος στο 60% του αρχικού μισθώματος. Δηλαδή για ενοίκιο 3.000 ευρώ θα λάβουν από το κράτος 1.800 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή