Απώλειες στις αγορές, ανησυχία για πληθωρισμό

Απώλειες στις αγορές, ανησυχία για πληθωρισμό

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aναδιπλώθηκαν χθες οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ είχαν πλησιάσει τα υψηλά επίπεδα έτους λόγω των ανησυχιών για πιθανή αναθέρμανση του πληθωρισμού και άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Αυτό επηρέασε την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών, οι οποίοι περιόρισαν την έκθεσή τους σε πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όμιλος Kering, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέχει και τον οίκο μόδας και ειδών πολυτελείας Gucci, εμφάνισε χαμηλότερες των προβλεπομένων πωλήσεις.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε απώλεια της τάξεως του 0,74% στη λήξη της συνεδρίασης, ενώ στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού αργά χθες πριν από το κλείσιμο οι Dow Jones, S&P 500 εμφάνιζαν άνοδο 0,06% και πτώση 0,25% αντιστοίχως.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,56%, με -1,10% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,36% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -1,12% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,38% ο IBEX στη Μαδρίτη. Στο Λονδίνο, επίσης, ο δείκτης εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE 250 έκλεισε με απώλειες 1,3%, διότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν πως ενισχύθηκε τον Ιανουάριο ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο.

Το ενδεχόμενο ο δείκτης των τιμών καταναλωτή σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα να ανέλθει σε συνδυασμό με υψηλότερες τις αποδόσεις ομολόγων, έχει κάνει τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε περιορισμό των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Κάτι τέτοιο θα το συνεκτιμούσαν ως προς την επιλογή του επενδυτικού ρίσκου.

Ο δείκτης δολαρίου σποτ του Bloomberg χθες ενισχύθηκε 0,3% χάρις στην αύξηση των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ πέραν των εκτιμήσεων. Το ευρώ αποδυναμώθηκε προς το δολάριο, στα σχεδόν χαμηλότερα επίπεδά του των τελευταίων δυο εβδομάδων, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση της περιόδου αυτής.

Yποχώρησε 0,5% ως προς το δολάριο στο 1,2042 δολάριο. Στην αγορά πετρελαίου παρατηρήθηκε άνοδος τιμών χάρις σε δημοσίευμα ότι η Σαουδική Αραβία σχεδιάζει αύξηση της παραγωγής. Συγκεκριμένα, στην αμερικανική αγορά χθες το αργό Νέας Υόρκης είχε άνοδο της τάξεως 0,6% στα 60,33 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή