Παροδικές οι πιέσεις στα ομόλογα, εκτιμούν οι αναλυτές

Παροδικές οι πιέσεις στα ομόλογα, εκτιμούν οι αναλυτές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το sell-off που σημειώθηκε αυτή την εβδομάδα στα ελληνικά ομόλογα, όπως και στο σύνολο των ομολόγων της Ευρωζώνης, δεν φαίνεται να φοβίζει τους αναλυτές, οι οποίοι συνεχίζουν να είναι θετικοί βραχυπρόθεσμα. Σε ό,τι αφορά το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, εκτιμούν πως οι ελληνικές αποδόσεις καθώς και τα spreads θα συρρικνωθούν περαιτέρω, ακόμα και αν ο μεγάλος αγοραστής των ελληνικών ομολόγων, η ΕΚΤ, αποσύρει τη στήριξή του.

Πιο αναλυτικά, τις τελευταίες ημέρες τα ήσυχα νερά της αγοράς ομολόγων διαταράχθηκαν λόγω της εκτόξευσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στα υψηλά 12μήνου και στο 1,30% που προκάλεσαν οι αυξημένες προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού και για ενίσχυση της ανάκαμψης με φόντο το τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο των ΗΠΑ. Η απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς ομολόγου βρέθηκε από το 0,75% την περασμένη Παρασκευή στο 0,83% χθες, μία άνοδος της τάξης του 11%, με ανάλογη αναταραχή να «βιώνουν» τόσο τα ομόλογα του πυρήνα όσο και της περιφέρειας. Οι εκτιμήσεις ωστόσο των αναλυτών δείχνουν πως οι πιέσεις θα είναι παροδικές, με την ΕΚΤ και το πρόγραμμα PEPP να το διασφαλίζουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέες προβλέψεις της Citigroup, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου θα υποχωρήσει στο 0,59% σε μέσο όρο φέτος, δηλαδή εκτιμά πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί κατά 29%. 
Σε ό,τι αφορά το πιο μακροπρόθεσμο διάστημα, εκτιμά πως το 2022 θα κινηθεί στο 0,83% και το 2023 στο 0,93%. 
Τη διετία 2024-2025 αναμένει ότι θα αυξηθεί ελαφρώς πάνω από το 1%, στο 1,02% και 1,14% αντίστοιχα, και κοντά στα επίπεδα των ιταλικών τίτλων, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που θα σημειώσουν και τα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις γερμανικές αποδόσεις μάλιστα να «γυρίζουν» στα θετικά.
Οι προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας δείχνουν πως παρά το τέλος του PEPP, το οποίο έχει μέχρι στιγμής οριστεί για τον Μάρτιο του 2022, και πέραν της περιόδου επανεπενδύσεων της ΕΚΤ, η οποία θα καλύψει το διάστημα έως τα τέλη του 2023, οι ελληνικές αποδόσεις θα παραμείνουν ελκυστικές και σε χαμηλά επίπεδα.
Η Citi δεν είναι η μόνη που εκτιμά πως η καλή πορεία των ελληνικών τίτλων δεν θα διαταραχθεί από το τέλος του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Η Capital Economics σε νέα έκθεσή της σημειώνει πως τα ελληνικά spreads θα μειωθούν τόσο την τρέχουσα χρονιά όσο και το 2022, παρά την (μικρή) αύξηση που έχει σημειωθεί στην απόδοση του 10ετούς τον τελευταίο μήνα.  Οπως δείχνουν οι εκτιμήσεις της, από τις 117 μονάδες βάσης σήμερα, το ελληνικό spread αναμένεται να μειωθεί στο… μισό έως το τέλος του 2022, στις 55 μ.β. περίπου, και στα ίδια επίπεδα με του ιταλικού. 

Αντέχουν και μετά το PEPP

Οπως έχουν σημειώσει αναλυτές στην «Κ», η απώλεια πρόσβασης στην ποσοτική χαλάρωση δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Οσο το δημοσιονομικό έλλειμμα ανακάμπτει και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να ξεπεράσει άνετα την απουσία στήριξης από την ΕΚΤ, ενώ έως το 2023 δεν αποκλείεται να έχει καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Επιπλέον, το τέλος του PEPP συμπίπτει χρονικά και με την πλήρη «δράση» του Ταμείου Ανάκαμψης, έτσι θα υπάρχει περισσότερη δημοσιονομική στήριξη στην οικονομία, ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε, εν τω μεταξύ, να προσφύγει στην πιστωτική γραμμή πανδημίας του ESM που θα παραμένει διαθέσιμη, εξασφαλίζοντας την πρόσβασή της στο «κανονικό» QE.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή